HAARLEM - De Bibliotheek Zuid Kennemerland organiseert in samenwerking met de Internationale Koorbiënnale een luistercursus als randprogramma in de aanloop naar het festival. De cursus is in de Doelenzaal van de Bibliotheek Haarlem Centrum aan de Gasthuisstraat 32 en vindt plaats op dinsdag 14, 21 en 28 mei, van 20:00 – 22:00 uur. De cursusprijs bedraagt € 30,-; niet-leden betalen € 40,-. Reserveer je toegang online via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

Ben jij ook gefascineerd door de klank van koormuziek in al zijn facetten? Wil je je voorbereiden op de jubileumeditie van het belangrijkste Nederlandse festival voor vocale ensemble muziek – en dat in ons mooie Haarlem? Dan is de cursus Luisteren naar koormuziek de ideale wegwijzer om deze muziek te ontdekken.

Cursus van drie avonden
Musicoloog Ian Borthwick duikt in de geschiedenis van de (westerse) vocale ensemble muziek. In drie avonden schets hij hoe eenstemmige ensemble zang zich ontwikkelde via de meerstemmige muziek naar de hedendaagse bloeiende a capella praktijk. Muziek die ook weer in verschillende concerten terugkomt in de aanstaande editie van de Koorbiënnale.

Wat leer je?
Naast theoretische kennis komt ook de praktijk, het luisteren, aan bod. Hoe klinkt een stuk en hoe is de opbouw? Wat is de essentie van koormuziek? Wat is het verschil in zingen van de stijlen? Hoe herken je of het samen zingen goed gaat of juist niet? Hoe klinken de verschillende stemsoorten? In Haarlem zijn er veel amateurkoren in allerlei genres actief. Tijdens de tweede cursusdag laat één van onze Haarlemse koren live koormuziek horen.

Over de Internationale Koorbiënnale
De Internationale Koorbiënnale noemt zich een avontuurlijk vocaal festival op topniveau. Al 20 jaar presenteert het festival de mooiste internationale professionele vocale ensembles van dit moment en verkent en verlegt de grenzen van de koormuziek.

Dinsdag 14, 21 en 28 mei | 20:00 – 22:00 uur | € 30,- / € 40,- (niet-leden)
de Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32 in Haarlem