HAARLEM - Ze zullen 's avonds in de wijde omgeving van het ziekenhuis te zien zijn. Drie enorme lichtbundels die naar de hemel stralen vanaf het dak van het Spaarne Gasthuis in Haarlem-Zuid. Vanavond om 21.40 uur is het symbolische eerbetoon voor de eerste keer tien minuten lang te bewonderen.


De drie lichtbundels zullen de komende drie weken iedere avond voor tien minuten te zien zijn in Haarlem en omgeving. De kleuren groen en blauw staan symbool voor de coronapatiënten en de medewerkers van het ziekenhuis die ze verzorgen. De witte lichtbundel, die recht omhoog naar de hemel straalt, staat voor de patiënten die aan het virus zijn overleden. Het idee komt oorspronkelijk van verpleegkundige Itziar Bendoiro Echeverría.

'Meeleven met de families'
Itziar komt uit het Spaanse Pamplona en heeft daar ook vriendinnen die in de zorg werken. Ze delen hun ervaringen regelmatig. "In Spanje wordt nog steeds iedere avond om acht uur geklapt voor alle mensen die het deze crisis moeilijk hebben."

Ze wilde graag ook in Haarlem laten zien dat het ziekenhuis erg meeleeft met de families van de patiënten. "Het doet veel met ons als we zien dat de patiënten het moeilijk hebben en met niemand contact mogen hebben. En voor de families moet het natuurlijk ook heel zwaar zijn om niet langs te kunnen komen. Er wordt in de media door de overheid vooral in getallen gesproken en dat komt toch wat gevoelloos over als het bijvoorbeeld om je opa of oma gaat."

Haar idee werd binnen het ziekenhuis opgepakt en samen met collega's van de Spaarne Gasthuis Academie uitgewerkt. En zo stralen er vanaf vanavond drie lichtbundels vanaf het dak. "Ze zijn van ver te zien, dus dat geeft voor de families van de patiënten toch misschien een positiever gevoel."

Band met het thuisfront
“Wanneer je geliefde in het ziekenhuis is opgenomen met corona, kun je er vanwege de veiligheid niet naartoe. Dat is vaak hartverscheurend, want je weet hoe hard iemand jou nodig heeft,” aldus bestuursvoorzitter Ivo van Schaik van het Spaarne Gasthuis. “De lichtstralen zijn een symbolische band tussen de patiënt en het thuisfront: ze zijn van ver te zien zodat je het gevoel hebt toch iets dichter bij je geliefde familielid of vriend te zijn. “

De lichtbundels stralen tot en met 12 mei vanaf het dak van het Spaarne Gasthuis. De eerste week om 21.40 uur, de tweede week om 21.50 uur en de laatste week om 22.00 uur. En dat dus iedere keer tien minuten lang.