HAARLEM - Op woensdagavond 29 mei geeft archeoloog Jeroen van Zoolingen een lezing over zijn boek Het Verleden van de Velden. In zijn lezing vertelt hij aan de hand van archeologische vondsten over de geschiedenis van de Duin- en Bollenstreek. Dit boek vormt de inspiratiebron voor de huidige tentoonstelling Het Verleden van de Velden in het Archeologisch Museum Haarlem. Veel vondsten uit zijn boek en verhaal zijn tegelijkertijd in het museum te zien.

De geschiedenis gaat zo’n 5000 jaar terug, toen de eerste bewoners in dit gebied tussen Rijn en Spaarne arriveerden. Maar er is ook genoeg te vertellen over de bewoning in de Romeinse tijd en vroeg middeleeuwen. De vele verdwenen en nog bestaande kastelen zijn een duidelijke aanwijzing voor de rol die de streek in de late middeleeuwen speelde, in de tijd dat het graafschap Holland werd gevormd. Hij illustreert zijn verhaal met de vele vondsten die zijn gedaan tijdens de afgravingen van de oude duinen voor de bollenteelt gecombineerd met gegevens van opgravingen van de laatste jaren.

Toegang
De lezing wordt gehouden op woensdagavond 29 mei in het Archeologisch Museum Haarlem, Grote Markt 18K. De deuren van het museum gaan om 19:30 open. De lezing begint om 20:00 uur en duurt tot ongeveer 22:00 uur. De toegang is gratis. Aanmelden via mvddries@haarlem.nl

Over de auteur
Jeroen van Zoolingen is geboren in Leiden en groeide op in de Duin- en Bollenstreek. Al vroeg ontwikkelde hij interesse in de archeologie van de streek. Hij studeerde Archeologie en Prehistorie aan de Universiteit Leiden en is sinds zijn afstuderen werkzaam als archeoloog in West-Nederland.

Het Verleden van den Velden is een overzichtelijk en rijk geïllustreerd overzichtswerk van meer dan 5000 jaar bewoning. Iedere streekbewoner tussen Rijn en Spaarne, maar ook iedere archeoloog met belangstelling voor het westelijk kustgebied, kan in dit boek alles vinden over de lange tijd onderbelichte archeologische rijkdom van dit oude land.

De winkelprijs bedraagt €19,50. Het boek is in de museumwinkel te koop.