HAARLEM - Wat is bouwhistorie en hoe kom je meer te weten over de gebouwen in de stad? Achter de gevels gaat vaak nog een hele biografie van de panden schuil, als je weet waar je moet kijken en hoe je deze sporen moet lezen. Bouwhistoricus Maarten Enderman vertelt over de Haarlemse praktijk op woensdagavond 12 februari in het Archeologisch Museum Haarlem.

Maarten Enderman is bouwhistoricus bij Team Erfgoed van de gemeente Haarlem. Hij verricht bouwhistorisch onderzoek in oude panden. Hij doet daarbij soms verrassende ontdekkingen en stuit op onverwachte pareltjes, zoals sporen van een klooster in de Warmoesstraat. Tijdens zijn lezing gaat hij in op de werkwijze van het onderzoek, wat voor sporen kan je allemaal aantreffen en wat zegt dit over de biografie van het pand. Maar ook: hoe bepaal je hoe oud iets is? En natuurlijk onthult hij zijn verrassende ontdekkingen in Haarlem. Een kijkje in de dagelijkse praktijk van een bouwhistoricus voor iedereen die nieuwsgierig is naar de historie van de stad!

Tentoonstelling Gat in de Gierstraat
De lezing wordt georganiseerd bij de tentoonstelling 'Gat in de Gierstraat', over archeologisch en bouwhistorisch onderzoek van een pand in de Gierstraat. Voorafgaand aan de lezing is het mogelijk de tentoonstelling te bekijken. De deuren van het museum gaan om 19.30 uur open, de lezing begint om 20.00 uur.

Toegang gratis, wel aanmelden
De lezing wordt gehouden op woensdagavond 12 februari in het Archeologisch Museum Haarlem, Grote Markt 18K. De deuren van het museum gaan om 19:30 uur open. De lezing begint om 20:00 uur en duurt tot ongeveer 22:00 uur. De toegang is gratis. Aanmelden via info@archeologischmuseumhaarlem.nl.