HAARLEM - Zondag 27 augustus stonden Tex de Wit en Loek van Wely tegenover elkaar tijdens een levend schaakspel. In een spektakelstuk met de burgemeesters van Bloemendaal en Haarlem als koningen probeerden zij onder toeziend oog van schaakstukken en toeschouwers elkaar te verslaan. 53 jaar geleden was het Doelenplein ook al toneel voor een levensgroot schaakspel met Godfried Bomans en Max Euwe.

Rond vier uur stroomt het Doelenplein van de Bibliotheek vol met deelnemers van het voorafgaande schaaktoernooi en nieuwsgierige toeschouwers. Met krijt is een grootschaakbord op het plein getekend en aan weerzijde staat een hoge stoel zodat de spelersalles kunnen overzien. Vooraf is komiek en schrijver Tex de Wit zelfverzekerd: 'Ik denk dat ik ga winnen. Dat is in ieder geval de mindset die je altijd moet hebben, zo ga ik erin.' Dapper, want zijn tegenstander is niet zomaar iemand.

Grote namen

7-voudig Nederlands schaakkampioen Loek van Wely kijkt uit naar de partij. 'Zo'n partij is toch anders dan achter een bord zitten. Ik verwacht wel trashtalk van Tex, er gaat vast het een en ander gezegd worden. Daar zal ik best een zware dobber aan hebben, maar ik heb er vertrouwen in.' Koning van zijn team, burgemeester van Bloemendaal Elbert Roest verwacht wel een overwinning. 'Ik hoor bij team zwart en je weet wat ze zeggen: wit begint, zwart wint.' Aan de andere kant van het bord neemt burgemeester van Haarlem Jos Wienen zijn plaats in als koning van team wit, klaar om te starten.

Spannende strijd

Na wat zetten over en weer wordt het steeds spannender. 'Wil jij de dochter van Loek slaan alsjeblieft?' Zonder twijfel stapt de dochter van Tex de Wit naar haar concurrent en die laatste mag het bord onder luid applaus verlaten. Als Van Wely aan zijn koning vraagt een stapje terug te doen blijkt burgemeester Roest nog scherp: 'Ja hoor, dat zijn wij als burgemeester wel gewend.'

Geen winst

Vlak voor de regen begint, komt de partij tot zijn conclusie: Tex de Wit ziet dat er geenwinnaar zal komen en biedt zijn tegenstander een remise aan. Beiden kunnen leven met de uitslag, al hadden ze allebei nog wel één of twee zetten in gedachte. Burgemeester Wienen kijkt terug op een mooi evenement. 'Het is mooi om geschiedenis zo tot leven te zien komen. Goed dat Bomans en zijn verhalen zo blijven voortbestaan.'