HEEMSKERK - Onderwijskoepel Tabijn gaat van start met de ontwikkeling van het koersplan voor 2024-2028. Daarin spelen kinderen een belangrijke rol. Wat hebben zij nodig voor hun reis naar de toekomst? Op 7 februari 2023 waren kinderen van groep 7 en 8 aan het woord van de 21 Tabijnscholen en kindcentra. Zij gingen in gesprek met astronaut André Kuipers en met elkaar over de doelen voor de toekomst.

Mariam en Setayesh uit groep 8 en Tarawat uit groep 7 van basisschool De Bareel schreven een sollicitatiebrief en waren erbij. De leerlingen waren geboeid door André Kuipers’ bevlogen verhaal over de lancering, zijn ruimtereis en het leven en werken in de ruimte. De kinderen waren verrast door wat je allemaal van de aarde kunt zien met satelietonderzoek. Het leven in gewichtloosheid zorgde voor hoofdbrekens: er is geen onder en boven in de ruimte en alle vloeistoffen veranderen in een bol die in het luchtledige zweeft. Dat leidde tot vragen als: kan je huilen in de ruimte? De meeste indruk op het drietal maakte echter de boodschap van André Kuipers zelf, dat je alles kunt worden wat je wilt, als je gelooft in wat je doet en nooit opgeeft.

Na een spervuur van vragen voor André Kuipers gingen de kinderen met elkaar in gesprek over de opdracht en dat leverde mooie gesprekken en fantastische ideeën op. Mariam, Setayesh en Tarawat hebben plannen gemaakt om de aarde te verbeteren. Mariam: “We kunnen zelf meer lopend of op de fiets naar school komen, behulpzaam zijn voor elkaar en ons afval beter scheiden. Zo zorgen we samen voor een mooiere en schonere wereld.”