HEEMSKERK - Vanaf de zomervakantie is het mogelijk om les te krijgen op een echt kerkorgel vanuit Cultuurhuis Heemskerk. Anja van der Ploeg, organist in diverse (Heemskerkse) kerken en begeleider van diverse koren is toegevoegd aan het team van docenten bij het cultuurhuis. Haar passie voor het orgel is enorm. Er is veel meer mogelijk om op een pijporgel te spelen dan alleen kerkmuziek. Zowel beginners als gevorderden kunnen les krijgen. Wel is noodzakelijk om een klavier te hebben om thuis te oefenen. Beginners kunnen starten met een keyboard, maar op een gegeven moment heb je pedalen nodig.

Aanmelden en meer informatie: www.cultuurhuisheemskerk.nl of even langskomen bij Cultuurhuis Heemskerk, Maerten van Heemskerckplein 5 in Heemskerk.

Vanaf 25 mei mocht het cultuurhuis haar deuren weer openen voor hun leerlingen en docenten. De locatie is aangepast aan de maatregelen betreffende coroana en de docenten stonden te trappelen om weer van start te gaan in hun coronaproof ingerichte lokalen. Ruud Pletting, docent trombone: ‘Het voelt als een verademing om de leerlingen weer ècht te zien en ‘normaal’ les te geven na 11 weken. Ik word er helemaal blij van! Ook de leerlingen zijn zo blij dat ze weer naar les kunnen komen.”

Niet dat de docenten de afgelopen periode niets hebben gedaan. Alle docenten hebben via videobellen of video-instructies hun muziek-, theater-, en beeldende lessen gegeven. Hierdoor kon iedereen vanuit huis blijven spelen, maken en repeteren.

Sommige leerlingen zijn zelfs flink vooruit gegaan omdat ze veel tijd hadden om te oefenen maar ze misten de echte les toch wel allemaal. Judith, 9 jaar, speelt trombone: ’Gelukkig kan ik weer naar les toe. Thuis werd ik steeds gestoord tijdens de les door mijn broer en iedereen moest er rekening mee houden. Ook kon je niet goed spelen omdat er steeds een vertraging op de lijn zat. Om hier te zijn is veel fijner en het samen spelen gaat gelijk heel goed.’

Er geldt nog wel een maximum aantal bezoekers van 30 personen en niet alle groepslessen kunnen doorgaan. Ook de koren en orkesten met blaasinstrumenten moeten nog wachten tot er meer bekend is over de verspreiding van corona via zang en blaasinstrumenten. Maar alle lessen aan 1 of 2 leerlingen kunnen in ieder geval wel weer van start.

Het nieuwe normaal in Cultuurhuis Heemskerk met de voorzorgsmaatregelen is en zal voorlopig nog wel even wennen zijn. Leerlingen van 8 jaar en ouder moeten zelfstandig naar de les komen. Ouders kunnen hun kinderen tot aan de deur van het gemeentehuis brengen en weer ophalen. In het pand staat in elk lokaal desinfecterende gelletjes en spuitflessen om handen en instrumenten goed schoon te kunnen maken. Je moet de pijlen volgen die op de grond zijn getaped en zo zijn er nog meer maatregelen getroffen. Het is even niet anders, maar als we op deze manier toch les kunnen en blijven geven, worden we daar allemaal erg blij van. Ook de vrijwilligers die gastheer en gastvrouw zijn, zijn erg blij. De verveling begon behoorlijk toe te slaan, des te fijner om weer nuttige dingen te kunnen, lieten zij weten.

De vaste medewerkers van het cultuurhuis hebben achter de schermen hard gewerkt om de brochures voor het nieuwe seizoen samen te stellen. Het educatieteam heeft een mooi projectmatig aanbod ontwikkeld voor de basisscholen en kinderdagverblijven met voorstellingen, workshops en Brede Schoolactiviteiten. Daarmee sluit het cultuuraanbod goed aan bij specifieke wensen van de school en bij maatschappelijke thema’s als milieu, techniek, welzijn en mediawijsheid.Het standaard aanbod van Cultuurhuis is uitgebreid met meer theateractiviteiten, jazz-workshops en projecten voor diverse doelgroepen. Vanaf 1 juli staat het nieuwe aanbod op de website en kan er ingeschreven worden op de activiteiten. Op de website kunnen beide brochures al bekeken worden. Eerst even proefdraaien? Dat kan op zaterdag 12 september tijdens Open (cultuur)Huis met een aangepast programma waarbij ingeschreven kan worden op open lessen en proeflessen.

Meer info is te vinden op www.cultuurhuisheemskerk.nl