HAARLEM - Nog tot en met 20 maart is de tentoonstelling Dicht bij Mari Andriessen te zien in Verwey Museum Haarlem. De tentoonstelling over de beroemde Haarlemse beeldhouwer trok al ruim 11.000 bezoekers, waaronder ZKH prinses Beatrix. Zij heeft zelfs de tentoonstelling aangevuld met foto’s uit haar privécollectie. Naast deze nieuwe aanwinst en veel familieportretten is er ook aandacht voor de Haarlemse kunstkringen waarin Mari actief was. Zijn vriendschap met Kees Verwey resulteerde in verschillende samenwerkingen en portretten van familieleden en elkaar.


Behalve grote werken heeft Andriessen zijn hele leven kleine beelden van terracotta gemaakt. Veel van deze beelden en voorontwerpen in gips bevinden zich in de privécollecties van zijn kleinkinderen, die ze voor één keer hebben uitgeleend aan Verwey Museum Haarlem. Voor het eerst zijn ook enkele van zijn tekeningen en schetsboeken te zien. De voorstudies, familiebeeldjes en tekeningen vertellen een heel persoonlijk verhaal over Andriessen.

Zijn uit Museum Beelden aan Zee afkomstige gipsen versies van zijn bekende oorlogsmonumenten staan in een reconstructie van zijn atelier. Samen maken ze dit intieme verhaal over het leven van de maker van De dokwerker compleet, dichter bij Mari Andriessen kun je niet komen.