HAARLEM - Van 3 september tot en met 26 oktober 2021 toont Museum Haarlem in het Gasthuis een kleine expositie van de resultaten van het Gouden Verhalen project. Er wordt een keuze getoond van kleine en grote verhalen vol met herkenning en erkenning van uiteindelijk meer dan 120 deelnemers.

Eva Durlacher en Debbie Claassen, initiatiefnemers van het project Gouden Boeken hebben het afgelopen jaar hun creatieve schrijf- en tekenbijeenkomsten digitaal gehouden. Tijdens deze bijeenkomsten worden mensen begeleid bij het maken van een eigen visueel levensboek.

De tekenaars krijgen opdrachten om eigen herinneringen en toekomstbeelden tot uitdrukking te brengen. Zorgvuldig worden lades van hun geheugen heropend en met liefde worden vondsten die daar worden aangetroffen getekend, beschreven, tot verhalen en gedichten gesmeed.

De opdrachten gaan voorbij begrippen als mooi en lelijk. Alle werken staan voor een herinnering of ervaring in het leven. Wat er getekend en geschreven wordt, is steeds een verrassing. Bij elke bijeenkomst worden de tekeningen en verhalen met elkaar gedeeld. Na afloop worden de producten gebonden tot een uniek levensboek.

De persoonlijke boeken geven betekenis aan iemands leven. En kunnen van grote waarde worden voor de familie van de maker, maar ook van culturele en historische waarde voor een groter publiek.