HAARLEM - Op Twitter en Facebook leveren tientallen mensen kritiek op het doorgaan van de zaterdagmarkt op de Grote Markt. In deze coronatijden van afgelastingen van evenementen met meer dan 100 man, is het volgens de criticasters ongepast de markt door te laten gaan.


De gemeente heeft deze week besloten de markten in Haarlem toe te blijven staan. Dit is in overleg met de Veiligheidsregio Kennemerland besproken. Zij vinden dat de markten niet onder de maatregelen van het kabinet vallen. Er zijn voorzorgsmaatregelen genomen. Zo staan er bordjes waarop staat dat bezoekers 1,5 meter afstand moeten bewaren tot elkaar. Ook staan bijvoorbeeld de kramen uit elkaar, zoals op de foto van de Grote Markt is te zien.

Afstand van elkaar houden
Criticasters vinden het niet te geloven dat de markt er gewoon staat vandaag. Mensen vragen zich af of het bezoeken van de markt niet haaks staat op de adviezen van de overheid om zo veel mogelijk thuis te blijven en anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

"Zelf nadenken kunnen we niet. Om droevig van te worden", schrijft de een. "Waar zijn we mee bezig in dit virus-explosieve 'nuchtere' , betweterige kikkelandje. Helemaal bezopen. Kijk naar Spanje wat daar gebeurt, het land zit potdicht maar gaat Italië voorbij", meldt de ander.

Er is veel ongeloof onder de reageerders, hoewel anderen aangeven dat markten nu eenmaal niet zijn verboden door de overheid. "En wat is het verschil tussen een markt en een supermarkt?", stelt iemand een wedervraag. "Precies, dan is dit beter: in de buitenlucht en geen vieze winkelwagentjes."

Anderen vergelijken de markt toch meer met evenementen en horeca. "Hoe kan een markt nou doorgaan als alles dicht moet en afgelast wordt?"

En als de een zegt: "Geen paniek ! Als je maar de regeltjes in acht neemt. Zon doet de mens goed ! (Van binnen zitten word je juist een kasplant !)", dan reageert iemand anders: "Maar ga dan wandelen in het bos. Dan zit je in ieder geval niet zo hutje mutje op elkaar."