HAARLEM - Juni is Keti Koti maand. Ook in Haarlem. Want hoe koloniaal is Haarlem? Zie je schoonheid of verdriet, voel je schaamte of trots, proef je bitter of zoet, of alles door elkaar? Hoe werkt het verleden door in het heden? Dat onderzoeken we, met jou, in De Schuur, het Frans Hals Museum, Patronaat, Phil, het Noord-Hollands Archief, Museum Haarlem, de Pletterij, het Badhuis, het Verhalenhuis, op straat, op school en in het buurthuis. Veel activiteiten zijn gratis.


Koloniaal Haarlem is een platform van makers en organisaties uit de regio Haarlem, we staan stil bij verleden, heden en toekomst. Alle activiteiten zijn te vinden op www.koloniaalhaarlem.nl , heel veel in de juni Keti Koti Maand, maar ook daarna is er veel te doen.


1 juli - Keti Koti Haarlem
Zaterdag 1 juli herdenken en vieren we 150 jaar afschaffing slavernij. In Haarlem kan je ’s morgens naar de gratis toegankelijke tentoonstelling Slavernij. Stemmen uit het verleden in Paviljoen Welgelegen, het imposante gebouw aan de Haarlemmer Hout. De tentoonstelling vertelt het persoonlijke familieverhaal van de gastcurator Winston Brandon, wiens tot slaaf gemaakte voorouder van Ghana naar Suriname werd overgebracht.

Tot drie uur is er Free Heri Heri in Phil, met voor kinderen perscussie workshops. Rond drie uur ’s middags vertrekt een bonte stoet vanaf de Grote Markt in Haarlem met een brassband door de binnenstad naar de binnentuin van het Frans Hals Museum. Daar is een Keti Koti herdenking en viering met lezingen, reflecties, workshops en hapjes en muziek. Door Haarlemmers, voor alle Haarlemmers, toegang is gratis.

’s Avonds is er in De Schuur Ik zeg toch sorry, van theatergroep Aluin en Raymi Sambo Maakt. Zes acteurs spelen gebeurtenissen van 1863 na. De afschaffing van slavernij toen. Maar wat doet het inleven in deze historische personages met de acteurs van nu? Wat betekent het om anno nu sorry te zeggen voor iets wat zo lang geleden lijkt?
Na afloop muziek bij de speciale Loading Dock Session in De Schuur en de band La Fiesta in Phil.