WIJK AAN ZEE - Voor het zeventiende achtereenvolgende jaar stallen deelnemers op zondag 11 juli 2021 hun tweedehands waren uit op de dorpsweide. De mooiste en vriendelijkste kofferbakmarkt van ons land kreeg onlangs groen licht van de gemeente Beverwijk om het evenement weer te laten plaatsvinden. Al sinds de start in 2005 oogst de kofferbakmarkt van Wijk aan Zee alom bewondering vanwege de uitstekende organisatie, de goede faciliteiten en de vriendelijke sfeer die er hangt. Bezoekers dienen zich wel bewust te zijn van de extra maatregelen die dit jaar genomen zijn om alles coronaveilig te laten verlopen.

De kofferbakmarkt vindt plaats op het westelijke deel van de dorpsweide, tegen de Zeecroft aan. Nieuw is dat de bezoekersingang is verplaatst naar de hoek Zeecroft / Verlengde Voorstraat. De rest van het marktterrein zal met behulp van dranghekken en linten worden afgezet. In tegenstelling tot voorgaande jaren zal er dit jaar slechts één rij auto’s per looppad staan en in alle looppaden mag slechts in de aangegeven looprichting worden gewandeld. Hiervoor is gekozen om ervoor te zorgen dat de bezoekers elkaars paden niet kruisen en men goed in staat is om anderhalve meter afstand te houden. Uiteraard is het horecaplein met de patatwagen en koffiekraam ook weer van de partij. Hier geldt als regel dat de tafels en stoelen niet mogen worden verplaatst. Ze worden door de organisatoren zodanig neergezet dat men ook hier veilig kan vertoeven.

Geen inschrijving mogelijk
Kenmerkend aan de kofferbakmarkt van Wijk aan Zee is dat deelnemers zich niet vooraf kunnen inschrijven. Wie een plekje wil veroveren, kan zich gewoon ’s morgens bij de ingang van het terrein aan de Julianaweg ter hoogte van de vlaggen melden. Mochten er al vroeg veel deelnemers voor het hek staan, dan worden ze in een wachtrij op het weiland geplaatst. Hiermee voorkomt men dat op de Zeestraat een verkeersopstopping ontstaat. Om 07:00 uur start het toewijzen van de plaatsen op volgorde van aankomst. Het betalen van de kosten voor deelname hoeft niet gelijk bij aankomst te gebeuren, want de vrijwilligers van de organisatie komen in de loop van de ochtend bij de deelnemers langs om het stageld te incasseren. Overigens zijn de tarieven ten opzichte van vorig jaar niet verhoogd.

Gemoedelijke sfeer
De gemoedelijke sfeer die zo kenmerkend is voor het dorp Wijk aan Zee, heerst ook op de kofferbakmarkt. Ongeregeldheden zijn er nooit en mocht er eens een verschil van mening zijn, dan wordt dat snel opgelost. Horst Heydenreich, vanaf de start in 2005 de organisator van deze markt, geeft een voorbeeld: ,,Een paar jaar geleden was een dame haar portemonnee kwijtgeraakt. Iemand bleek hem te hebben gevonden en had hem netjes afgegeven bij iemand van de organisatie. Dat is toch geweldig? Als wij gevonden voorwerpen ontvangen, brengen we die naar de koffiekraam. Mensen die iets kwijt zijn, kunnen dus het beste daar even navragen.’’

Goede doelen
Toen Heydenreich in 2005 de kofferbakmarkt opzette, deed hij dat niet met een winstoogmerk. ,,Het ging mij erom de badplaats Wijk aan Zee te promoten. We moeten veel onkosten maken om de markt te kunnen organiseren. Als er aan het einde onder de streep nog geld overblijft, schenken we dat aan goede doelen.’’ In de loop der jaren kregen diverse non-profitorganisaties in Wijk aan Zee een gift vanuit de kofferbakmarkt. Dit jaar hoopt Heydenreich in elk geval voldoende geld over te houden om alle 75-plussers van het dorp een kerstreceptie aan te kunnen bieden, inclusief een leuke attentie. Het beschikbare bedrag zal vermoedelijk kleiner zijn dan in voorgaande jaren, omdat de eerste drie edities van 2021 door de coronamaatregelen kwamen te vervallen. ,,We zijn de ambtelijke organisatie van de gemeente Beverwijk veel dank verschuldigd, ze hebben keihard gewerkt om dit voor ons mogelijk te maken. We doen nu een dringend beroep op onze standhouders en bezoekers om alle regels te respecteren. Als iedereen dat doet, wordt het een fantastische markt. Dat succes heeft iedereen zelf in de hand!’’

Planning en informatie
De eerste kofferbakmarkt van dit seizoen is dus op zondag 11 juli 2021. Daarna vindt de markt zoals gebruikelijk steeds plaats op de tweede zondag van de maand, te weten 8 augustus, 12 september en 10 oktober. Uitgebreide informatie voor zowel standhouders als bezoekers is op www.kofferbakmarktwijkaanzee.nl te vinden.