HAARLEM - Dit jaar bestaan ze 65 jaar: de Haarlemse Bloemenmeisjes. Sinds jaar en dag zijn zij actief als hostessen tijdens evenementen, bedrijfspresentaties, beurzen, openingen en andere bijeenkomsten. In de jaren ’80 en ’90 vlogen zij naar onder andere Japan en Florida om Haarlem te promoten. Nog steeds heten zij bezoekers welkom met een glimlach en een bloem, als teken van de Haarlemse gastvrijheid.

Deze unieke Haarlemse traditie en de bijbehorende verhalen krijgen deze zomer bijzondere aandacht in Museum Haarlem. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Haarlem Marketing die de Haarlemse Bloemenmeisjes al jaren begeleidt en is tot eind augustus te zien in het Gasthuis van het museum.

Fleurige kleding
Toonaangevend voor de Bloemenmeisjes is hun kleding; altijd fleurig en ieder draagt hetzelfde. Jaarlijks verandert hun outfit. De eerste groep bloemenmeisjes was eenvoudig gekleed in een rood katoenen wikkelrokje geappliqueerd met tulpjes, daarop werd een wit truitje gedragen en aan de arm een mand met narcissen. De eerste paar jaar is de kleding in de kleuren rood en wit. De kleuren zijn daarna vrij zacht, voornamelijk pasteltinten. De kostuums werden geleverd door verschillende Haarlemse confectieateliers. Soms met ontwerpen van bekende namen, zoals in de beginjaren William van der Poel en in de jaren negentig Frans Molenaar en Edgar Vos.

Extra veilig
Vanwege de nieuwe maatregelen vraagt het museum de bezoekers zich vooraf aan te melden via hun website www.museumhaarlem.nl. Het museum maakt voortaan gebruik van het digitale toegangssysteem van GUTS Tickets. Hiermee wordt het mogelijk om tijdsgebonden reserveringen te maken, rekening te houden met de richtlijnen van het RIVM. Het biedt de gasten een veilig bezoek.