SPAARNDAM - Hoe vang je vogels om ze te ringen? Hoe ziet een Grutto en een Kluut eruit? Welk verhaal vertelt een braakbal? Antwoorden op onder meer deze vragen zijn te vinden op de Kennemer Vogeldag op 16 april van 7:00 tot 17:00 uur. De dag is in en rond het spannende Fort benoorden Spaarndam en het vogelrijke Landje van Gruijters. Dit allemaal onder de noemer 100% Kluut. Iedereen is van harte welkom om de hele dag van vogels te genieten in een uniek landschap.

Programma

De dag begint met een vroege vogelfietstocht door de polders rondom Spaarndam. Verder zijn er de hele dag excursies naar de Hekslootpolder, het Landje van Gruijters en het geheimzinnige Munitiebos dat alleen op deze dag toegankelijk is. Voor jong en oud vertelt meesterverteller Piet Paree prachtige vogelverhalen. En wist u dat het fort bekend is vanwege de fraaie wandschilderingen. Ze zijn te bewonderen tijdens een speciale excursie. Bij de zogenaamde Big Sit wordt de hele dag de lucht afgespeurd naar vogels. Vorige jaren werden minstens 80 verschillende soorten gezien. Ook in het fort is van alles te zien. Er is een prachtige vogeltentoonstelling en ruimtes waar vogelgeluiden te beluisteren zijn.

Nieuw dit jaar is de workshop schilderen van vogels door Tamara van den Berg.

Speciaal voor kinderen

Voor kinderen is op het forteiland de Jonge Vogel Speurtocht. Ze krijgen een stempelkaart met allerlei leuke opdrachten en aan het einde een vogeldiploma. Er zijn ook speciaal op kinderen gerichte vogelexcursies naar het Landje van Gruijters. Maar hoogtepunt is wel het zelf uitpluizen van een uilenbal.

Vogelfotowedstrijd

Er is steeds meer belangstelling voor vogelfotografie en daarom is er voor het eerst een fotowedstrijd. U kunt er mooie prijzen mee winnen. Een digiscoopadapter om een mobieltje op telescoop of verrekijker te bevestigen en in de categorie jeugd (t/m 17 jaar) een Celestron 8x32 verrekijker. Beide zijn beschikbaar gesteld door Ganymedes uit Amstelveen. Foto’s inzenden is mogelijk tot 12 april en tijdens de Vogeldag worden de winnaars bekend gemaakt. Ook de lezingen zijn dit jaar gericht op vogel- en natuurfotografie.

Bezoekersinformatie

Vooraf reserveren is alleen nodig voor de fietstocht om 7.00 uur. Toegang en deelname aan alle activiteiten is gratis. Bij het Fort is geen parkeergelegenheid dus kom met de fiets. Parkeren kan wel op de parkeerplaats bij de Westbroekplas (Dammersweg 100, Velserbroek). De groene looproute (ca. 10 minuten naar het Fort) is aangegeven met borden.

Vier natuurorganisaties slaan handen ineen

De dag wordt georganiseerd door de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland, IVN Zuid-Kennemerland, Vereniging Behoud de Hekslootpolder en Stichting Duurzaam Natuurbeheer Landje van Gruijters met de inzet van veel natuurgidsen en andere vrijwilligers. Deze dag wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van het Fonds Van Zanten – Jan Pieter van Vrede Fonds.

Alle informatie staat op www.100procentkluut.nl