WRONKI - De jeugd heeft het stokje overgenomen. Tijdens een feestelijke ceremonie in Polen, is de samenwerking tussen de Jongerenraad Heemskerk en hun ambtsgenoten in Wronki bezegeld. De beide raden, die vanaf 2019 samenwerken zetten de activiteiten voort van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki en van het Comité Buitenlandse Betrekkingen Wronki.


Nadat ereburger van Wronki en oud-wethouder van Beverwijk Wim Spruit het naambord Skwerek Beverwijk (Beverwijk Plantsoen) officieel had onthuld, droeg hij het ‘wapen van Beverwijk’ over aan Marcel Dijkstra, voorzitter van de Jongerenraad Heemskerk. Tomasz Ziólek, begin jaren ‘80 viceburgemeester van Wronki gaf het ‘wapen van Wronki’ aan Julia Adamczak, voorzitter van de Jongerenraad Wronki.

De beide jongerenraden, die afgelopen voorjaar samen een bezoek brachten aan Lentvaris in Litouwen, een voormalige partnerstad van Wronki, gaan hard aan de slag en komen in 2023 weer naar Heemskerk.

Tijdens het meerdaags verblijf in Wronki bezochten de beide raden onder meer School nr. 1, een buurthuis in de wijk Zamosc, de witgoedfabrikant Amica, de gevangenis in Wronki. het voetbalstadion, de provinciehoofdstad Poznan en zij maakten de Museumnacht mee.

Julia Adamczak: ‘Vanaf nu zijn de jongeren verantwoordelijk voor de internationale samenwerking en het aangaan van vriendschappelijke betrekkingen met het buitenland’.

Er was volop tijd ingeruimd voor de boekpresentatie van ‘IJmond-Wronki 1980-2020’. In de bibliotheek werden de gasten onthaald met hapjes en drankjes, was auteur Wim Spruit, 42 jaar bestuurlijk betrokken bij de banden met Wronki, beschikbaar om de gratis exemplaren van het boek te signeren en van een tekst te voorzien. De schrijver, viceburgemeester Robert Dorna en de directeur van het cultureel centrum WOK Michal Poniewski hielden een toespraak. Er waren vertegenwoordigers van tientallen verenigingen en instellingen, de gemeenteraad en van de vrijwilligersorganisatie in Wronki die 24/7 steun biedt aan de ruim duizend vluchtelingen uit Oekraïne.

De jongerenraden gaan er vanuit dat er op termijn ook een Jongerenraad Beverwijk wordt gevormd, waarmee zal worden samengewerkt.


FOTO: V.l.n.r. Marcel Dijkstra, Wim Spruit, Julia Adamcak, Tomasz Ziólek en Karolina Matuszewska. Zij was betrokken was bij het organiseren van beide dagen. (Foto Moje Wronki)