HAARLEM - Met een concert in de Grote of St.-Bavokerk met organist Hayo Boerema en het Nationaal Gemengd Jeugdkoor, onder leiding van de Letse dirigent Sigvards Kļava, start op zaterdag 16 juli aanstaande het Internationaal Orgelfestival Haarlem. Net zoals in voorgaande edities is er naast de vele concerten op diverse locaties door de stad een internationaal improvisatieconcours. Bijzonder dit jaar zijn jazz, stomme film met livemuziek en vrouwelijke organisten die werken van vrouwelijke componisten spelen. Het festival is het meest bekende orgelfestival ter wereld en duurt tot en met zaterdag 30 juli.

Ook in de 54e editie ontvangt het Internationaal Orgelfestival Haarlem musici en ensembles uit de hele wereld. Naast de soloconcerten van o.a. Zuzana Ferjenčíková, Stefan Engels, Vincent Thévenaz en Jürgen Essl op het wereldberoemde Müller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk zijn er in diverse Haarlemse kerken en in de Philharmonie optredens van internationale organisten en ensembles die de enorme muzikale variëteit van het orgel laten horen.

Peter Ouwerkerk, leider van het Internationaal Orgelfestival Haarlem: "Met opnieuw een grote diversiteit aan programmering zoals dit jaar ook jazz en film, willen we de veelzijdigheid van het orgel laten zien aan het publiek. Ontdek het ook en kom genieten van ons twee weken lange festival."

Van jazz, klassiek tot en met stomme film·


- Jazz-saxofonist Ben van Gelder en toetsenist Kit Downes op het Cavaillé-Coll-orgel spelen op donderdag 21 juli in de Grote Zaal van de Philharmonie werken van John Coltrane en Paul Bley en improvisaties op muziek van Olivier Messiaen, Jehan Alain en György Ligeti.·

- Voor aanvang van dit jazzconcert op donderdag 21 juli is in de Kleine Zaal van de Philharmonie een concert van sopraan Bauwien van der Meer, organist Gerrie Meijers, harpist Doriene Marselje en het Helikon Quartet. Zij spelen werken uitsluitend van vrouwelijke componisten zoals Lili Boulanger en Ig Henneman.·

- De Grote of St.-Bavokerk is op dinsdagavond 26 juli het decor van maar liefst vier stomme films, geprojecteerd op een levensgroot filmdoek. Organisten Franz Danksagmüller en Gabriele Agrimonti improviseren op het Müller-orgel bij onder andere de legendarische film van Georges Méliès, A Trip to the Moon uit 1902.·

- Organist Leo van Doeselaar presenteert met musici afkomstig van de Nederlandse Bachvereniging op woensdag 27 juli een lunchconcert in de Gravenzaal van het Stadhuis Haarlem. Van Doeselaar laat tijdens dit concert het orgel horen als ensemble-instrument met werken van o.a. Georg Frederic Handel en Joseph Haydn.

Volledige programma staat op www.orgelfestivalhaarlem.nl

Hart van het festival: improvisatieconcours
Al sinds 1951 is het Improvisatieconcours het hart van het Internationaal Orgelfestival. Acht vooraanstaande improvisatoren delen hun passie voor het orgel. Een internationale jury selecteerde uiteindelijk de organisten Sebastian Benetello, Marcel Eliasch, Niklas Jahn, Cyril Julien, David Kiefer, Harmen Trimp, Wouter van der Wilt en Evan Bogerd. De winnaar ontvangt 4500 euro en reeks concerten in binnen- en buitenland.

Heel Haarlem Orgelt tijdens de Orgeldag op 16 juli
Voor de officiële opening op zaterdagavond 16 juli presenteren vanaf 11.00 tot en met 17.00 uur zes Haarlemse kerken en de Philharmonie de Haarlemse Orgeldag. Tijdens dit gratis toegankelijke programma zijn er concerten op een aantal prachtige historische orgels. Kinderen kunnen die dag in de Grote of St.-Bavokerk zelf een orgel bouwen en vervolgens bespelen. En stadsorganist Anton Pauw sluit deze dag af op het net gerestaureerde Müller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk.