HAARLEM - Schaamte en schuld zijn vaak leidend om seksueel misbruik geheim te houden, terwijl de plek van de wond juist de plek van de heling is. Hoe herkennen we eigenlijk de gevolgen van seksueel misbruik en zijn die wel te herkennen? Welke impact heeft dat op ons functioneren, op wie we zijn en hoe we reageren in ons dagelijks leven? Wat doet het eigenlijk met de innerlijke structuur van een slachtoffer?


Mascha van Reenen (foto) is ervaringsdeskundige en traumaseksuoloog. Zij neemt jullie mee naar een stukje uit haar leven en geeft een beknopte uitleg over de impact van het seksueel misbruik op haar leven. Zij vertelt hoe de dader (en de daad) leeft als een ongewenste gast in het lichaam, als een profiteur die de seksualiteit bepaalt.

Na de lezing van Mascha gaan we aan tafel om het interactieve gesprek te hebben Mascha en Annelou Kuiper van der Togt. Annelou is traumaseksuoloog met specialisme daders en zedendelicten en ervaringsdeskundige. En we horen de vragen en verhalen uit de zaal. We praten over de schade en gevolgen van seksueel misbruik en horen de persoonlijke verhalen.

Van deze avond wordt een podcast gemaakt die naderhand is terug te luisteren. https://app.springcast.fm/podcast/door-het-leven

Patty-Lou Leenheer (Getijden Uitvaartzorg) en Caroline de Bes (Organisatiecoach Anders Doen) zijn het initiatief DOOR het Leven gestart om mensen (weer) met elkaar te verbinden. Om diverse perspectieven rond levensthema’s te belichten. Om met elkaar in gesprek te blijven over de dingen die ons raken, die ons kwetsbaar maken. Van het alledaagse tot het ingrijpende. Wij doen dit belangeloos.

Donderdag 10 november Verhalenhuis Haarlem – 19.30 uur - € 7