HAARLEM - Ze krijgen avond aan avond applaus voor de topprestatie die ze leveren. Dat ziet er jaloersmakend uit, maar de wereld van de muziek is bikkelhard. Veel musici lijden onder stress, en ongeveer een op de drie slikt bètablokkers om voor publiek te kunnen spelen. Sommigen kunnen helemaal niet meer optreden door hun psychische klachten. Psychiater Esther van Fenema, oprichter van de Muziekpoli, schreef er het boek ‘Het ontstemde brein’ over.

Psychiater en professioneel violist Esther van Fenema gaat donderdag 22 november met Malou van Hintum in gesprek over de vraag waarom zoveel musici last hebben van paniekaanvallen en podiumangst. Psychische klachten die ze als violist ook zelf kent.

In haar boek ‘Het ontstemde brein’ vertelt ze wat muziek doet met je brein, en hoe musici leven tussen flow en faalangst. Ze benadrukt het belang van mentale weerbaarheid, en licht toe waarom musiceren zowel de zwaarste vloek is als de zoetste zegen.

Esther van Fenema (1970) is stafpsychiater in het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze richtte de Muziekpoli op in 2008. Ook treedt ze als professioneel violist op met kamermuziekensembles.

In gesprek met Esther van Fenema over ‘Het ontstemde brein’ vindt donderdag 22 november plaats om 19.30 uur in Het Dolhuys. Wil je er ook bij zijn? Reserveer dan een kaartje via de volgende link: https://www.hetdolhuys.nl/bezoek/kaartverkoop/.