HEEMSKERK - In haar taboedoorbrekende nieuwe boek vertelt Angel van der Vecht hoe zij na een heel donkere periode in haar leven de kracht hervond om weer gelukkig te worden. Angel werd jarenlang zwaar mishandeld en seksueel misbruikt door zowel haar vader als haar moeder. Het is een verhaal over de impact van kindermisbruik en falende hulpverlening. Uit recente onderzoeken blijkt dat kinderen tijdens corona veel meer geweld en onveiligheid thuis ervaren. Voor Angel was school vaak een plek om even bij te komen van alle klappen en vernederingen. Toen ze uit de greep van haar ouders wist te ontsnappen, kreeg ze van de hulpverlening te horen dat er niets te doen was tegen haar slapeloosheid en gruwelijke nachtmerries over haar jeugd. Het duurde bijna 20 jaar voor ze een hulpverlener vond, die haar werkelijk wilde helpen. Ze kreeg ook een hulphond en die bleek een geweldige redder in nood. Angels vechtlust keerde terug en beetje bij beetje groeide haar zelfvertrouwen.

Nu heel veel mensen het geestelijk zwaar hebben na al die negatieve gevolgen door corona, laat Angel van der Vecht in dit nieuwe boek zien, dat het nooit te laat is voor positiviteit. Bij het uitkomen van haar levensverhaal ‘Het Duivelskind’ zo’n acht jaar geleden stroomden de reacties binnen, duizenden. Het boek haalde zowel de Nederlandse als de Belgische bestsellerlijst, iedereen huilde op een andere pagina.

In dit nieuwe boek vertelt Angel voor het eerst ook over de echte rol van haar moeder bij haar misbruik. Daar schaamde ze zich jarenlang voor, ze wilde haar moeder vooral als slachtoffer van haar nietsontziende vader zien. Maar vrouwen zijn niet altijd van die zachtaardige, verzorgende wezens.

Maar ook vertelt ze over hulpverleners, die mensen jarenlang in een slachtofferrol houden in plaats van ze vooruit te helpen. De hulpverlening probeerde Angel bijvoorbeeld tegen te houden om vrijwilligerswerk te doen, maar ze zette door waardoor ze zich weer waardevol begon te voelen voor de maatschappij. Ook organiseerde ze een buurtavond om aan alle bewoners van de wijk uit te leggen waarom er zo vaak een politieauto voor de deur stond. Er waren mensen die dachten dat ze een crimineel was. Met haar humor en zelfspot wist ze iedereen voor zich te winnen.

Met haar openhartige verhaal hoopt ze dat nog meer slachtoffers durven te praten over dit ‘verboden’ onderwerp. Gesteund door talloze lezers en lotgenoten ging Angel nog meer over kindermishandeling en misbruik vertellen en werd ze op steeds grotere podia gevraagd, ook voor universiteiten. Met haar nieuwe boek ‘Ik was het duivelskind’, geschreven samen met onderzoeksjournaliste Maria Genova, wil ze vooral een positieve boodschap brengen: dat het mogelijk is om gelukkig te worden na heel veel depressieve gedachten. Het enige wat je hoeft te doen, is durven praten en je kwetsbaar opstellen.

Angel laat in het boek zien wat het doorbreken van het zwijgen concreet kan brengen. Met de hashtag #IkZwijgNietMeer kan iedereen die het moeilijk heeft elkaar steunen en misschien voor het eerst zijn of haar hart luchten over nare ervaringen die een grote invloed hebben op iemands leven. In het boek interviewt Genova ook diverse bekende deskundigen die een toelichting geven.

Angel van der Vecht (1970) gebruikt inmiddels ook haar echte naam: Angélique van Deursen, omdat ze zich niet meer schaamt voor wat ze meegemaakt heeft. Ze geeft veel presentaties als ervaringsdeskundige en denkt op landelijk niveau mee over oplossingen. Zie ook www.angelssite.nl

Maria Genova (1973) heeft al diverse succesvolle en taboedoorbrekende boeken geschreven, onder meer Het Duivelskind (12e druk), Komt een vrouw bij de h@cker (20e druk) en Strafkind. Zie ook www.mariagenova.nl

Technische gegevens Ik was het Duivelskind
Formaat: 13,5 x 21 cm
Omvang: 240 pagina’s, paperback
ISBN: 97890 8975 9597
Prijs: € 18,99