HEEMSKERK - Dit jaar viert Saskia Vroom dat zij 30 jaar werkzaam is in Heemskerk. Waar zij in 1993 begon als dans consulente is ze in haar veelzijdige carrière door de jaren gegroeid tot Hoofd Educatie bij Cultuurhuis Heemskerk, waar haar voornaamste taak is om zoveel mogelijk kinderen via de scholen met cultuur in aanraking te laten komen. “Ieder kind heeft recht op cultuur”, staat voor Saskia altijd voorop.


De laatste jaren wordt het belang van cultuur gelukkig steeds zichtbaarder, ziet Saskia. “Wetenschappers als Erik Scherder benoemen de voordelen al jaren. Muziek maken is niet meer slechts een hobby, het is zoveel meer. Het activeren van de hersenen, het ervaren van diepe emoties en het creëren van zelfvertrouwen, dat is zo ontzettend belangrijk voor kinderen”.

Dat er in 30 jaar veel is veranderd, is voor de culturele sector zeker geen verrassing. Door bezuinigingen vanuit de overheid en gemeente ontstaat steeds meer generalisatie: “toen ik begon was er voor elke discipline een aparte consulent, met echte vakkennis. Nu wordt van een coördinator verwacht alle disciplines te bedienen, het is jammer dat daarmee een stukje expertise aan het verdwijnen is”. Zo is Saskia nu verantwoordelijk voor alle basisscholen in Heemskerk. Ze helpt met het organiseren en ontwikkelen van het volledige cultuuraanbod. Dit doet ze voor elke school op maat en geeft daarmee elke school de ruimte om hun eigen visie op het gebied van cultuur te ontwikkelen.

Dat ze wordt gewaardeerd door de scholen is duidelijk.

Leerkracht en cultuurcoördinator Evelien van Pel-Vlas van basisschool De Vlinder noemt Saskia een zeer betrokken, kundige en harde werkster. “Dankzij Saskia hebben wij altijd weer een prachtig aanbod van workshops en voorstellingen. Ons team heeft mogen genieten van de door haar zelf gegeven workshop Dansspetters waarin zelfexpressie en de belevingswereld van kinderen centraal staat”.

Naast haar werk als coördinator is ze namelijk óók nog steeds actief als docent. Met haar eigen bedrijf MeerDanDans verzorgt ze danslessen voor mensen met de ziekte van Parkinson. Ook hier is haar passie voor de diepere betekenis van het actief deelnemen aan cultuur goed zichtbaar. “

Dans is een prachtig middel om mensen met een motorische beperking te helpen om regie over hun eigen lichaam te houden en bezig te zijn met wat nog wel mogelijk is.”, Aldus Saskia. Na al die jaren kan ze nog steeds geraakt worden wanneer ze ziet dat een kind of oudere helemaal opgaat of geëmotioneerd raakt door muziek, dans of kunst. Cultuur doet er écht toe. De scholen zijn de ideale plek om dit te laten ontstaan en te waarborgen, het een veilige plek waar er voor elk kind de ruimte is om te ontdekken welke vorm van cultuur het beste bij zich past. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen; ieder kind heeft recht op cultuur!”.