HAARLEM - Hoe magisch is het eigenlijk, dat wat je hoort… kun je gewoon opschrijven. En andersom! Eigenlijk begint het leren lezen al vóór groep drie, doordat je voorleest aan je kind. Zodra je kind letters en cijfers gaat herkennen, is het leren lezen eigenlijk al begonnen.

Suzanne en Melissa zijn leesconsulent bij de Bibliotheek. Ze komen veel op basisscholen om het leesplezier te vergroten. Daarnaast weten ze goed hoe je kinderen leesplezier kunt bijbrengen als ze leren lezen. Wist je dat de Bibliotheek ook heel veel boekjes heeft die daarbij kunnen helpen? Hier geven ze jou tips om je kind goed te kunnen ondersteunen bij het leren lezen en het leesplezier bij je kind nóg groter te maken!

Wat is er bij de Bibliotheek anders dan op school?
Als je leert lezen op school, zijn er al zó veel boeken die je daarbij kunnen helpen. Maar als je bij de bieb komt kijken… dan zijn er nog véél meer! Zo hebben wij moppenboekjes voor beginnende lezers, stripboekjes, noem het maar op. Deze boeken zijn echt gericht op het AVI niveau. Op veel scholen maken ze gebruik van AVI. AVI gaat officieel tot ‘AVI-plus’, sommige scholen gebruiken na M4 de indeling die de Bibliotheek ook gebruikt. Wij werken namelijk met A, B en C. Deze letters zijn echt gericht op de belevingswereld en leeftijd van een kind en niet meer zozeer op het AVI-niveau. Hierdoor hebben de kinderen dan véél meer keuze en daardoor meer plezier in het lezen!

"De eerste paar maanden gaat het leesonderwijs zó ontzettend snel!"

Hoe kun je als ouder je kind met plezier leren lezen?

- Leert je kind net lezen? Begin dan met het helpen kiezen van leuke AVI-boekjes. In de eerste paar maanden gaat het leesonderwijs zo ontzettend snel! Als je dan al een ‘normaal’ boek kiest zal je kind al snel aangeven dat hij bepaalde letters nog niet heeft gehad op school. In het begin is het dus belangrijk wél heel strikt op AVI-niveau te blijven letten. En blijf natuurlijk gewoon lekker voorlezen! Zo geniet je kind van alle verhalen, die hij zelf nog niet kan lezen.
- De AVI-boekjes zat? Kies dan voor een samenleesboek! Je leest dan echt samen. Dus eerst lees jij bijvoorbeeld de ene (moeilijkere) regel, en je kind leest daarna de volgende regel die op zijn AVI-niveau zit. Soms gaat dit ook met woorden zo. De dikgedrukte woorden zijn wat makkelijker en kan je kind dus zelf lezen. De overige woorden lees jij voor.
- Laat het kind vooral zelf een boekje uitzoeken. Wil hij graag Rupsje Nooit Genoeg lezen, maar vraag je je af of hij daar niet eigenlijk al te oud voor is? Laat het hem dan toch lekker lezen. Vaak komen ze er zelf wel achter of het boek te makkelijk is. Of andersom, als hij graag een moeilijk boek wil lezen, kun je hem dit ook eerst even laten uitproberen. In plaats van er direct tegenin te gaan.
- Weet je echt niet of het boek iets voor je kind is? Probeer dan eens de Vijfvingertest. Dit is een goed middel om te proberen na AVI-M4.
- Houdt je kind helemaal niet van lezen? Neem dan zelf een voorselectie aan boeken mee uit de Bibliotheek. Thuis kun je hem een paar geven waaruit hij kan kiezen.
- Let goed op wat je kind leuk vindt. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel boekjes gemaakt die ook als tv-serie te zien zijn. Denk maar aan Star-Wars, Donald Duck… Graphic Novels doen het overigens altijd goed bij kinderen die lezen lastig of niet leuk vinden.

Tip! Meeluisterboeken
Meeluisterboeken lijken een beetje op luisterboeken, maar gaan een stuk langzamer. Het is echt gemaakt zodat het kind mee kan lezen, terwijl het boek voorgelezen wordt. Deze methode is ideaal als je kind net aan het leren lezen is, of als hij lezen heel erg moeilijk vindt. Bijvoorbeeld door dyslexie. De Bibliotheek heeft een superleuk aanbod in meeluisterboeken.

www.bibliotheekzuidkennemerland.nl/blog/hoe-ondersteun-kind-bij-leren-lezen.html?cid=cn:ondersteunen-kind-leren-lezen_var:algemeen_cre:artikel_np:hellodialogutm_source=hellodialog&utm_medium=email&utm_campaign=ondersteunen-kind-leren-lezen&utm_term=algemeen