HAARLEM - Op 10 juli gaat in Haarlem Museumhuis Barnaart open. Het is het 12e Museumhuis van Vereniging Hendrick de Keyser. Kom langs en geniet van dit Haarlemse grachtenpand en het uitzonderlijke interieur in empirestijl.


Een on-Nederlands stadspaleis

Het was één van de meest bijzondere bouwopdrachten van die tijd. Willem Philip Barnaart liet zijn ontvangsthuis aan de Haarlemse gracht tussen 1804 en 1808 bouwen door Abraham van der Hart. Van der Hart was niet alleen architect, maar ook artistiek leider. Alle ontwerpen, van kapitelen aan de voorgevel tot de deurknoppen binnen, dragen zijn signatuur. Het resulteerde in een haast on-Nederlands stadspaleis met wellicht het gaafst bewaarde empire interieur in Nederland.

Het goud en paars knalt je tegemoet
De blikvanger van het huis is de ‘Gouden Salon’. De decoratie van deze kamer is buitengewoon rijk en de afwerking is nog geheel origineel. Het is een echt pronkvertrek, bedoeld om indruk te maken op gasten. De salon was bij de bouw dan ook het meest kostbare vertrek. Alleen al het vergulden van de lambriseringen kostte 19.000 gulden! Het werd ingericht volgens de laatste Franse mode in empirestijl. De meubelen waren een unicum in hun tijd. Ook dit houtwerk was geheel verguld, dat gaf ze een keizerlijke allure: ongekend in Nederland. Nadien vond dit ameublement navolging in het Paleis op de Dam. Kom kijken: het goud en paars van de inrichting knalt je tegemoet.

Koning Lodewijk Napoleon, de kroonprins van Oranje en jij
Er kwamen voorname gasten in Huis Barnaart: niemand minder dan koning Lodewijk Napoleon en de Prins van Oranje (de latere koning Willem II) zijn hier op bezoek geweest. Er is een uitgebreid verslag van een ‘souper’- een feestelijk diner laat op de avond - in Huis Barnaart in 1807. Zo weten we dat die avond wel 21 verschillende gerechten aan de gasten werden voorgezet. Hoe dat er uit moet hebben gezien, weet je na een bezoek aan Museumhuis Barnaart. Kom ook langs om te ervaren wat een drukte het was in de keuken en de andere personeelsvertrekken, of om de familieman Barnaart en zijn 12 kinderen te leren kennen.

Meer informatie
Voor adres, openingstijden en prijzen kijk je op www.museumhuizen.nl