KENNEMER - Op 15 maart start het broedseizoen. Om vogelnesten maar ook konijnen, hazen of hagedissen beter te beschermen gelden er vanaf maart aangepaste regels in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het Noordhollands Duinreservaat. Vooral vogels die hun nest op de grond hebben kunnen makkelijk verstoord worden. Voor sommige soorten is rust zelfs voorwaarde voor broedsucces. Het broedseizoen loopt van 15 maart tot en met 15 juli.

Honden aan de lijn

Om te voorkomen dat dieren verstoord worden, moeten honden worden aangelijnd op plekken die anders losloopgebieden zijn, zoals in het Bergerbos in Bergen. Loslopende viervoeters zorgen namelijk voor stress, zeker in de broedtijd. Vooral vogels die hun nest op de grond hebben kunnen gemakkelijk door loslopende honden worden verstoord. Bij dreiging verlaten deze dieren hun jongen of het nest. Dan is het risico groot dat deze verhongeren, dat hun eieren niet uitkomen óf dat de eieren of jongen worden opgegeten door roofdieren.

Wandelpaden gesloten van 1 maart tot 1 september
Voor bezoekers van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland betekent dit dat de gele route door het Kraansvlak is afgesloten. Toch is er nog volop gelegenheid om vanaf andere locaties de wisenten, konik paarden en Schotse hooglanders te spotten, zoals bij het uitkijkpunt aan de rand van het gebied.

In het Noordhollandsduinreservaat zijn vier wandelroutes tijdelijk gesloten. De afgesloten paden liggen in `t Zegeveld ten noorden van het huisjesterrein De Nollen in Egmond aan de Hoef, het Reggers Sandersvlak en de Kil ten zuiden van Egmond aan Zee, het Vennewater nabij Egmond Binnen en het Zeerijdsdijkje in Bakkum