HEEMSKERK - Op zondag 1 oktober vindt op het terrein voor het Bezoekerscentrum van Kasteeltuin Assumburg van 11:00 tot 17:00 uur een herfstmarkt plaats met als thema 'groente, fruit, milieu, duurzaamheid en biodiversiteit'. Tijdens deze markt wordt de oogst uit de biologische tuin geperst door de firma 'Appel van Opa' met hun mobiele sap-pers. Het sap kan ter plekke worden gekocht in pakken van 3 liter. Particulieren kunnen ook hun eigen fruit tot pakken sap laten persen. De oogst uit de kasteeltuin is dit jaar helaas minder groot dan vorig jaar. Oorzaken zijn de periodes met extreme warmte en droogte, en minder actieve bijen in het voorjaar.

Behalve deze fruitpers staan er ook zo'n 12 kramen met producten rondom het thema. Denk aan sieraden, woondecoraties, botanisch schilderen, keramiek, wol, kaarsen, biologische producten en creatieve workshops met groente en fruit. Er is ook een imker aanwezig. Op www.kasteeltuinassumburg.nl staat een overzicht van alle deelnemende kramen. Daarnaast wordt er live muziek gespeeld door André Uitgeest.

Kinderactiviteiten
In Bezoekerscentrum 'het Koetshuijs' worden kinderen creatief bezig gehouden en ze kunnen zich daar ook laten schminken.

Al deze gratis activiteiten worden georganiseerd door de vrijwilligers van Kasteeltuin Assumburg, die ook een groot deel van het onderhoud van de tuin voor hun rekening nemen. Informatie hierover is te verkrijgen in een eigen kraam van de Kasteeltuin.

Rondleidingen
Om 11:00 en 14:00 zijn er rondleidingen door de kasteeltuin voor belangstellenden die meer willen weten over de prachtige baroktuin, het rosarium, de groente- en kruidentuin met vergeten groenten, en de boomgaard met meer dan 150 oude hoogstam appel- peren- en kersenbomen. Ook hier zijn geen kosten aan verbonden.

Gezien voorgaande succesvolle edities van de herfstmarkt wordt bezoekers aangeraden aanstaande zondag zo veel mogelijk lopend of op de fiets te komen naar de Tolweg in Heemskerk.