BEVERWIJK - Na een zoektocht van twee jaar hebben de kartrekkers van Herenboeren Kennemerland grond gevonden om een herenboerderij te beginnen. De grond bevindt zich op het bijzondere Landgoed Rorik. Voor deze plek is een nieuwe coöperatie opgericht: Herenboeren Rorik. Tussen Landgoed Rorik en Herenboeren Rorik is een samenwerkingsovereenkomst getekend. De inschrijving voor leden is per direct geopend. Inwoners uit Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Assendelft krijgen voorrang.


De komende maanden worden de formele puntjes op de ‘i’ gezet. Denk hierbij aan de pachtovereenkomst, afspraken over de huur van schuren en het gebruik van al aanwezige materialen. Doel is om in het voorjaar de 20ste Herenboerderij in Nederland officieel te openen. “Het is een voorrecht om op deze bruisende plek in de polder te komen boeren” zegt Wolter van der Vlist, voorzitter van Herenboeren Rorik. “We komen terecht bij allemaal pioniers die samen een duurzaam paradijs aan het maken zijn. Daar dragen wij graag aan bij!".

Kasper Hoex van de Groente Amsterdammer was degene die Herenboeren Kennemerland polste voor een mogelijke samenwerking. “Samen sta je sterker. Het is supertof dat we lokale natuurinclusieve landbouw voor nog meer inwoners uit de omgeving beschikbaar kunnen maken. Herenboeren is een perfecte match voor ons landgoed. We kijken uit naar hun komst”.

Voor een goed werkende Herenboerderij is de nabijheid van leden van belang. De ervaring leert dat leden die ver van hun boerderij wonen beperkt zijn in hun de deelname op de boerderij en daarmee de sociale verbondenheid van de leden. Ook heeft dat gevolgen voor de opbrengst van de boerderij: meedoen maakt immers meer mogelijk! Daarom krijgen inwoners uit Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Assendelft voorrang bij inschrijving. Eet jij ook dit voorjaar al onbespoten groenten en fruit van eigen boerderij?

Wie geïnteresseerd is in een lidmaatschap van de Herenboerderij op landgoed Rorik kan zich aanmelden via rorik.herenboeren.nl.