HAARLEM - Op 19 mei vindt de talkshow "Haarlems Burgerberaad voor het klimaat: een weg uit de impasse of een vertragende factor?" plaats. De talkshow wordt georganiseerd door de Haarlemse Klimaatcoalitie en wordt uitgezonden vanuit de Pletterij in Haarlem vanaf 20.00 tot 21.00 uur via youtube.

In Haarlem is er een motie van 3 partijen over dit onderwerp door de gemeenteraad ingediend. Het College B&W is positief over een Burgerberaad voor het klimaat, maar ziet ook de hobbels. Op 20 mei wordt er in de gemeenteraad (commissie Bestuur) verder over gedebatteerd, deze talkshow geeft een voorproefje.

Dat klimaatverandering ons allemaal gaat raken dat weten we. Dat we maatregelen moeten nemen om klimaatverandering tegen te gaan, ook. Maar hoe we dat moeten doen, lijkt bijna een onlegbare puzzel. Er gaan stemmen op om burgers meer zeggenschap te geven en dit complexe probleem op hun bordje te leggen. Door het organiseren van burgerberaden voor het klimaat. Met name op gemeentelijk niveau lijkt dit een weg uit de impasse.

Volgens commissie Brenninkmeijer kan een burgerberaad (burgerforum) een krachtige aanvulling vormen op bestaande vormen van burgerparticipatie en inspraak, maar dan wel georganiseerd onder de juiste condities. Volgens dezelfde commissie is het ook niet zeker of het in Nederland werkt en moeten we vooral leren hoe dit instrument in te zetten is.

Nu de aanbevelingen over een burgerberaad aan het Kabinet zijn gepresenteerd, kan de discussie verder. Welk probleem lost een burgerberaad op? Werkt het vertragend? Is het de organisatorische lasten waard? Worden nieuwe inzichten gecreëerd? Hoe vrijblijvend is het advies of zelfs besluit van een burgerberaad? Welke onderdelen van de klimaatdiscussie zouden voor een Haarlems burgerberaad relevant kunnen zijn? Deze en nog vele andere vragen zijn hierbij relevant.

De Haarlemse Klimaatcoalitie vindt het tijd voor een verdiepende, genuanceerde en vooral verbindende discussie. Met oa:
- Jur Botter, Wethouder Gemeente Haarlem
- Walter Wittkamp, Extinction Rebellion en specialist in burgerberaden
- Patrick van Klink, Kaderlid FNV en specialist energietransitie

Daarnaast zullen nog een aantal Haarlemmers als Maurits Groen en GertJan Hulster Gemeenteraadslid van de Actiepartij, bijdragen aan de discussie. Opgeven is niet nodig, via https://www.youtube.com/user/MCHHaarlem kan de talkshow worden gevolgd.