HAARLEM - Vanaf vrijdag 11 januari is in Museum Haarlem de kleine Gasthuisexpositie Haarlem uit de boeken te zien. Deze is geheel gewijd aan ex libris: bijzondere eigendomsmerken in boeken. Twee Haarlemse verzamelaars hebben speciaal voor deze gelegenheid een aantal ex libris bijeengebracht met afbeeldingen van Haarlemse onderwerpen.

Te zien zijn onder anderen beroemde Haarlemmers als Frans Hals en Laurens Janszoon Coster, het stadswapen, het stadhuis, de Grote of St.-Bavokerk en andere beeldbepalende gebouwen in de stad. De meer dan honderd ex libris hebben een grote beeldende kracht en zijn stuk voor stuk grafische kunstwerkjes. De meeste dateren van na de Tweede Wereldoorlog. Een van de bijzonderste exemplaren is een ex libris uit de late 18de eeuw, op naam van handelaar Kops. De tentoonstelling is een aanrader voor liefhebbers van grafiek en geïnteresseerden in de boekdrukkunst en de Haarlemse geschiedenis.

Erik Meertens is een van de samenstellers van de expositie. Behalve vrijwilliger voor Museum Haarlem is hij enthousiast verzamelaar van ex libris en gelegenheidsgrafiek. Eind jaren ’60 begon hij met verzamelen: ‘Ik werkte toen op een atelier voor de restauratie van boeken en papier. Uit de boeken die ik restaureerde, mocht ik soms het ex libris halen. Daar is mijn liefde voor deze kleingrafiek ontstaan.’ Inmiddels bestaat zijn collectie uit zo’n 2500 stuks. Hij verzamelt vooral ex libris met Haarlemse onderwerpen. Net als Lambert Hermkens, medesamensteller van de expositie. Beiden zijn aangesloten bij Exlibriswereld, de landelijke vereniging voor verzamelaars van ex libris en andere (klein)grafiek en de Kennemer Ex libris Kring.

Museum Haarlem
Het museum bevindt zich in het winkelhart van historisch Haarlem, aan het Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem. Openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur en zondag en maandag 12.00-17.00 uur. Zie ook www.museumhaarlem.nl