HAARLEM - Op vrijdag 23 november viert Haarlem haar 773e verjaardag met diverse activiteiten in het weekend van 23-25 november. Dit is de opmaat naar een groter Stadsrechtenfeest in 2020 wanneer het 775 jaar geleden is dat Haarlem stadsrechten kreeg. Het stadsrecht wordt in het Noord-Hollands Archief bewaard. Vrijdag 23 november is het eeuwenoude perkamenten document daar voor iedereen die wil te bezichtigen, tevens is daar een uitgebreider programma die dag.

Elk jaar wordt het verkrijgen van stadsrechten (de geboorte van de stad Haarlem) gevierd met o.a. de zogenaamde Stadswapenwedstrijd. Dit is een teken- en kleurwedstrijd voor kinderen van groep 5/6 van het basisonderwijs. Maar ook het speciaal onderwijs doet mee. De scholen worden hiervoor door de gemeente Haarlem uitgenodigd en kunnen zich aanmelden. Nieuwe Gracht Producties (NGP), o.l.v. Eric J. Coolen en Michaëla Bijlsma, zorgt dan voor een soort "lespakketje". Dit wisselt per jaar. Een plaatjesplakboek (bijzondere uitgave bij 700 jaar), een informatieboekje over Haarlem, afgelopen jaar een Houten Haarlemmer kaartspel. Hierin zit ook het formulier met de opdracht. De kinderen moeten een nieuw ontwerp maken voor het stadswapen van Haarlem en een nieuwe spreuk verzinnen. Een 4 tot 5-koppige jury waaronder het HD, de wethouder van cultuur, de stadswapenspecialist (Peter Hammann), Eric Coolen en Michaëla Bijlsma (voorzitter) beoordeelt de inzendingen. De prijswinnaars worden met hun klas op 23 november uitgenodigd op het stadhuis (dat zijn dus 3 scholen).

Op 23 november strijken er middeleeuwse ridders neer rondom het Stadhuis en kan iedereen zelf het leven in een middeleeuws ridderkamp bekijken. Zaterdag 24 november zijn er stadswandelingen en is het mogelijk om (tegen betaling) de Escape Game ' the Haarlem Heist' voor het eerst te spelen in het Archeologisch Museum Haarlem. Op de 23ste november worden de kinderen ontvangen op het stadhuis door de wethouder van cultuur. Deze ochtend wordt er samengewerkt met de Hoofdwacht en het NH-archief (en incidenteel met archeologisch museum). De kinderen worden verdeeld in 3 groepen. Zij gaan dan roulerend voor een rondleiding naar de Hoofdwacht, het Noord-Hollands archief en een groep blijft in het stadhuis. Daar (in de Librije) is de poppenkastvoorstelling van het nu al legendarische duo Baaf en Aaf. De voorstelling speelt die dag 3 keer.

Deze activiteit heeft bij de scholen al veel, er doen gemiddeld 500 à 600 kinderen mee met de wedstrijd. De ontvangst op het stadhuis en de diverse locaties wordt enorm gewaardeerd en het leukst is natuurlijk de poppenkast. De wethouder van cultuur Marie-Therese Meijs, doet aan het eind van de ochtend samen met de voorzitter van jury de prijsuitreiking. Door de jury is besloten om het speciale onderwijs apart te beoordelen. De winnaar daarvan wordt dan met zijn klas apart in overleg met de school uitgenodigd op het stadhuis. Voor hen is er dan alleen een poppenkastvoorstelling (in de Gravenzaal) en een prijsuitreiking. Dit i.v.m. met de handicaps (rolstoelen) en hoeveelheid prikkels die de kinderen aankunnen.


Zondag 25 november kan iedereen luisteren naar spannende verhalen over de Tachtigjarige Oorlog en het beleg van Haarlem in onder meer de Hoofdwacht en het Archeologisch Museum Haarlem. Op die dag vindt ook de gratis workshop 'Tot op het bot' over archeologische skeletresten in de Bakenesserkerk plaats.

Zaterdag 24 november: Gratis stadswandelingen

Het Gilde Haarlem en het Archeologisch Museum hebben een verrassende wandeling door het centrum van de stad gemaakt. Wandel onder begeleiding van een gids mee door middeleeuws Haarlem en langs feestvierende jubilarissen. De wandeling start bij het Archeologisch Museum op de Grote Markt. Daar neemt middeleeuwse stadsgenoot Cornelis van Haarlem u mee op stap. Bent u nieuwsgierig geworden? Wandel dan mee.

De wandeling is gratis. Start om 13.00 en 15.00 uur bij het Archeologisch Museum. U hoeft zich van tevoren niet aan te melden.

Speel de Escape Game Haarlem Heist
Vier bendes hebben besloten tot eenmalige samenwerking. De buit is groot, maar dat is het risico ook. Wie neem jij mee om de kluis te kraken? Kun jij denken als de conservator van het museum, die de code heeft bedacht?

The Haarlem Heist is een escape game met een historisch tintje in het Archeologisch Museum Haarlem. Het spel wordt gespeeld met een groep bestaande uit 8-24 spelers. Op zaterdag 24 november om 18.00 en 21.00 uur kan je spelen tegen een speciaal tarief ter gelegenheid van de verjaardag van Haarlem. Aanmelden kan individueel of met kleine groepen die samen het spel spelen.

Kijk op www.haarlemheist.nl voor meer informatie en schrijf je in!

Er is een initiatiefgroep opgericht die het voortouw heeft genomen tot deze viering, met als doel de 775e verjaardag uitgebreid te vieren. Meer informatie over dit initiatief en het programma voor de verjaardag van Haarlem en mogelijkheid om aan te melden voor activiteiten zijn te vinden op https://www.facebook.com/verjaardaghaarlem/