HAARLEM - Van 1-7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Eén op de vier kinderen/jongeren groeit op met een broer, zus, ouder of naaste die intensieve zorg nodig heeft vanwege een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of andere ondersteuningsbehoefte In de Week van de Jonge Mantelzorger wordt hier extra aandacht voor gevraagd. Op woensdag 7 juni kunnen jonge mantelzorgers uit de regio gratis naar de Filmkoepel.


Jonge mantelzorgers helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, hebben extra (huishoud)taken en helpen met het regelen van de zorg. Kinderen en jongeren weten zelf vaak helemaal niet dat zij mantelzorger zijn. Ze zijn zich niet bewust van de impact van de zorgsituatie op hun persoonlijke leven; de zorgen beschouwen ze als normaal en vanzelfsprekend. Tegelijkertijd kan mantelzorg op jonge leeftijd mentaal belastend zijn. Jonge mantelzorgers dragen bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheden en maken zich meer zorgen dan leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Juist daarom is aandacht voor deze groep zo belangrijk!

Gratis tickets voor de Filmkoepel op 7 juni
Om jonge mantelzorgers deze week in het zonnetje te zetten is er een speciale actie. Deze actie wordt georganiseerd door Tandem Mantelzorg i.s.m. STG en Prezens. Jonge mantelzorgers (tot 25 jaar) kunnen zich aanmelden voor 2 gratis kaartjes op 7 juni in de Filmkoepel in Haarlem. De eerste 20 aanmeldingen ontvangen een goodiebag! Aanmelden kan via jmz.nu. Hier vind je ook meer informatie over en verhalen van jonge mantelzorgers.