BAKKUM - Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Huize Koningsbosch in Bakkum zijn op 2 juni de nominaties voor de Victoriefonds Cultuurprijzen 2022 bekend gemaakt, alsmede de winnaar van de Rabobank Jong Talentprijs. Juryvoorzitter en burgemeester van Castricum Toon Mans motiveerde de keuze van de vakjury voor de 9 genomineerden en het Jong Talent.

Deze tweejaarlijkse prijzen in vier categorieën worden uitgereikt aan kunstenaars, theatermakers en schrijvers die zich op een bijzondere manier onderscheiden met hun werk en die een relatie hebben met de regio Alkmaar.

In de categorie Visuele Kunsten zijn Anne Silverstrand Forest, Sophie Olga de Jong en Hellen van Meene genomineerd. In de categorie Letteren zijn dat Maria Barnas, Bas Belleman en Joost de Vries. In de categorie Podiumkunsten zijn Herr Alt / Harold Koopman, Fedde ten Berge en Willem de Bruin de drie genomineerden.

De Jong Talent Prijs is gewonnen door Rashel van der Schaaf. Met haar film ‘Ich bin der Fluß’ studeerde ze cum laude af aan de HKU. In de film is de Donau de hoofdpersoon die ze vanaf z’n oorsprong in het Zwarte Woud volgt naar de Zwarte Zee. Ze is een veelbelovende intuïtieve filmmaker die met haar films de natuur een stem wil geven in het maatschappelijk debat.

De bekendmaking van de categoriewinnaars van de Victoriefonds Cultuurprijzen vindt plaats tijdens drie afzonderlijke evenementen. Zondag 4 september wordt de winnaar Visuele Kunsten bekend gemaakt in Stedelijk Museum Alkmaar. Een tentoonstelling met werk van de drie genomineerden en de film van Rashel van der Schaaf is er drie maanden te zien, namelijk van 25 juni t/m 25 september.

Zondag 2/10 vindt de bekendmaking van de winnaar Letteren plaats in de Ruïnekerk in Bergen en op 6 november vindt de bekendmaking van de winnaar Podiumkunsten plaats in Podium Victorie. Meer informatie over de Victoriefonds Cultuurprijzen is te vinden op www.victoriefondscultuurprijs.nl Via onze nieuwsbrief kun je op de hoogte worden gehouden van de uitreikingen