HAARLEM - De voorleeswedstrijd voor brugklassers werd gehouden in het OBA Theater van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, waar een flink aantal toeschouwers zich hadden verzameld om de kandidaten met yells en spandoeken aan te moedigen.

Onder leiding van Manu van Kersbergen vertelden de finalisten eerst kort iets over zichzelf en over het boek en vervolgens hebben zij het door henzelf uitgekozen fragment voorgelezen.

Nadat alle finalisten hadden voorgelezen, had de driekoppige jury de loodzware taak om een winnaar uit te roepen. De jury, bestaande uit Maritza Dubravac, kinderboekenspecialist bij boekhandel Van Rossum, Mirjam van Campen, C. de Bibliotheek Haarlemmermeer, Ingrid Nagtegaal, oud-bibliothecaris en actief bij de VoorleesExpress, had hier flink wat moeite mee.

Rond vijf uur werd eindelijk bekend gemaakt wie dé grote winnaar werd: Fay Captijn van Eerste Christelijk Lyceum Haarlem werd door de jury uitgeroepen als beste voorlezer. Fay las voor uit het boek ‘Luna' geschreven door Pieter Koolwijk.
De Noord-Hollandse bibliotheken en Probiblio kijken terug op een zeer geslaagde wedstrijd Read2Me! Door de scholen is het initiatief ook met groot enthousiasme binnengehaald.

Landelijke finale
Fay heeft een mooie prijzenbeker gewonnen en gaat nu door naar de landelijke finale op 1 juni 2024, waarin winnaars uit heel Nederland zullen strijden om de beste voorlezer uit de brugklas van heel Nederland te worden. Deze feestelijke wordt georganiseerd in Podium Hoge Woerd in De Meern (Utrecht).

Voorleeswedstrijd Read2Me!
Met het voorleesproject Read2Me! zetten de Noord-Hollandse bibliotheken in op de combinatie voortgezet onderwijs en leesbevordering. Leerlingen van alle schooltypen kunnen meedoen met deze voorleeswedstrijd die in vier ronden wordt georganiseerd; op school (en in de klas), lokaal in de bibliotheek, provinciaal en tenslotte is er een landelijke finale. Dit schooljaar doet een groot aantal middelbare scholen uit alle hoeken van Noord-Holland weer mee aan de voorleeswedstrijd Read2Me!