BEVERWIJK - Bij IJssalon Marx O’Larrys aan het C.H. Moensplein in Beverwijk hangen op dit moment zeer opvallende schilderijen die helemaal bij deze ruimte passen, namelijk schilderijen van ijscoupes. In het afgelopen jaar hebben de leerlingen van Atelier Hoenselaar gedeeltelijk online les gehad vanwege het gevaar op besmetting met het Covid-19 virus. Via Zoom heeft de Beverwijkse kunstenaar Jacqueline Hoenselaar steeds korte oefeningen en begeleiding van een paar weken gegeven met als resultaat deze smakelijke expositie.

Inspiratiebron voor de ijscoupes is het oorspronkelijke schilderij van Tjalf Sparnaay (1954) wat ongeveer 100 x 120 cm groot is! Tjalf Sparnaay is een Nederlandse fotograaf en kunstschilder als autodidact. Hij is in Haarlem geboren en in Hilversum werk- en woonachtig.Tjalf Sparnaay maakt hyperrealistische schilderijen in olieverf. Hij fotografeert zijn onderwerp een groot aantal keren en compileert de foto’s dan tot het voorbeeld van zijn schilderijen.Hij exposeert regelmatig; de laatste grote expositie was in Amstelveen.

De leerlingen hebben er vijf lessen (5 x 2,5 uur) aan besteed om tot dit resultaat te komen. Maar het was zo verslavend dat sommigen van hen niet konden stoppen. Ze zouden er nog wel 20 uur aan kunnen werken!

Hoe is de groep te werk gegaan? Eerst is er een zwarte kopie overgetrokken en in grijstonen geschilderd. Dat nam drie lessen in beslag. Daarna is naar het originele schilderij (een kleuren-fotokopie) gekeken en in dunne laagjes is de kleur erop aan gebracht. Uiteindelijk hebben sommige leerlingen nog witte hoog-lichten aangebracht op de glimmende witte delen en een vernislaag. Vier van de 24 schilderijen zijn met olieverf geschilderd en de rest met acrylverf. Iedereen had zijn eigen kleuren thuis, dus dat werd mengen! De achtergrond loopt van licht naar donker, dat was behoorlijk moeilijk schilderen. Ook de slagroom met al zijn tinten wit, reflectie van de kleuren erom heen viel niet mee. Al met al, heel knap van iedereen! Sommigen hebben nog iets erbij geschilderd, een voetje of een kleedje en serpentines. En een leerling heeft een eigen draai aan de opdracht gegeven en is veel expressiever aan de gang gegaan.

De schilderijen zijn nog tot en met 15 juni te bewonderen bij IJssalon Marx O’Larrys aan het C.H. Moensplein in Beverwijk, openingstijden: dagelijks van 13.00 – 21.00 uur. Exposanten: Nico Noort, Carla van Schie, Kitty Rietman, Arend Spijksma, Vivian Stam, Corrie Tesselaar, Marjolein de Jonge, Karin Florijn, Alice Post, Maria Born, Anneke Doornberg, Fleur Elbers, Alice Hoekstra, Tineke Jippes, Riet Joosten, Ans Kleijn, Sjoukje Rijpma, Marja Schaaper en Didi van der Goot.

Mocht er interesse zijn om ook lessen te komen volgen in Atelier, kan je bellen voor informatie of op de website Atelier Hoenselaar kijken, tel. 0653959376.