BEVERWIJK - Soms vallen twee dingen perfect samen, alsof ze elkaar hebben opgezocht. In dit geval de portretten van fotografe Heleen Vink en de verschijning van het honderdste stadsgedicht. Vink zette de afgelopen maanden voor een interviewserie in het lokale dagblad alle Beverwijkse stadsdichters op de foto. Omdat het de stichting Kunst & Cultuur Beverwijk en ISOO speet wanneer deze foto’s in de vergetelheid zouden raken, organiseren zij samen een ‘combi-tentoonstelling’ van haar werk en vaneen selectie stadsgedichten.

Fotograaf en journalist Heleen Vink is een van de meest markante fotografen die in de IJmond rondlopen. Op de een of andere manier weet zij telkens, wanneer ze het leven van alledag vastlegt,net dat ene moment te pakken en dat bijzondere standpunt te kiezen waardoor de foto uitstijgt boven het gewone journalistieke plaatje.

In 2001 was Beverwijk de eerste gemeente in Nederland die een stadsdichter aanstelde, met als opdracht om in dichtvorm stad en inwoners te volgen. Dit heeft geleid tot een bonte verzameling aan stadsdichters - elk jaar een nieuwe - die de kans kregen om zich te verbazen over Beverwijk. Alle mogelijke onderwerpen zijn aan bod geweest. Van straten, pleinen, monumenten, tunnels, het kanaal,de pont, de duinen, de oorlog, drinkebroers, afbraak en opbouw. Teveel eigenlijk om in één keer tot je te nemen.

Dit najaar heeft Heleen Vink alle stadsdichters geportretteerd, ter gelegenheid van de lancering van de dichtbundel ‘Vol van Vurig Ideaal’, waarin de stadsdichters hedendaags commentaar gaven op oude verzen uit de personeelsbladen van Hoogovens. Al deze portretten worden nu tentoongesteld in combinatie met een zorgvuldige selectie stadsgedichten. Elke stadsdichter heeft op verzoek van de stichting Kunst & Cultuur Beverwijk zijn of haar mooiste gedicht gekozen dat naast het portret komt te hangen. Naast de portretten van de stadsdichters laat Vink haar favoriete portretten zien van Beverwijkers, die zij in de loop der jaren dat ze hier werkzaam is door haar zijn vereeuwigd.

De tentoonstelling wordt 8 december geopend om 16.00 uur bij fotografiecentrum ISOO aan het Stationsplein. Openingstijden: 8 tot en met 22 december elke zaterdag van 12.00 – 16.00 uur. Tijdens de tentoonstelling in de maand december is de bundel ‘Vol van vurig ideaal’ tegen een kleine vergoeding (€ 2,50) verkrijgbaar.