BLOEMENDAAL - Wie denkt dat scouting geen enkele competitie bevat heeft het mis! Jaarlijks worden voor alle scouts (11 – 15 jaar) wedstrijden georganiseerd. Op regionaal niveau wordt hier gestreden op onderdelen als het opbouwen van een tent en keuken, het lopen van een hike, maar ook sport- en spel is een groot onderdeel. In 2023 heeft de Elswoutgroep voor het eerst in 20 jaar weer een tweede plaats behaald bij de Haarlemse Regionale Scouting Wedstrijden. Daarom mogen ze naar de landelijke wedstrijden in Baarn, welke tijdens het Pinksterweekend plaatsvinden.

Al sinds 1926 worden ze gehouden, de Regionale Scouting Wedstrijden van Haarlem. Bij deze jaarlijkse wedstrijden strijden tussen de 15 en 20 ploegen van verschillende scouting verenigingen tegen elkaar. De ploegen, vier tot zeven deelnemers groot, gaan zonder hun eigen leiding een weekend kamperen op 'Het Naaldenveld' in Bentveld. Deze wedstrijden zijn de voorselectie voor de landelijke wedstrijden. De regio Haarlem vaardigt de twee best beoordeelde ploegen af naar Baarn.

Het heeft heel wat voorbereiding gekost. Afgelopen najaar heeft de Elswoutgroep bepaald welke scouts mee zouden gaan naar de wedstrijden. De selectie is gemaakt door punten te geven voor onderdelen als koken, knopen ("pionieren"), gebruik van kaart en kompas, handvaardigheid, sport en spel. Vervolgens is er meerdere zaterdagen samen met de leiding geoefend. Tijdens de wekelijkse opkomsten is er met alle scouts, er gaat slechts een deel naar de wedstrijden, gewerkt aan themamateriaal om het kampterrein aan te kleden.

Deze inzet heeft de ploeg geen windeieren gelegd. Tot de laatste minuut was het spannend, maar met een verschil van slechts 12 punten (op de 2000 in totaal), is de ploeg tweede geworden. Dat is voor het eerst in 20 jaar, een heuse prestatie! Een mooie bijkomstigheid is de beloning met de themaprijs; de Elswoutgroep had het mooist aangeklede kampterrein. Dit betekent dat de Elswoutgroep, samen met de Camerons-Duinzwervers uit Overveen, de regio Haarlem vertegenwoordigt bij de Landelijke Wedstrijden. Bij deze landelijke wedstrijden komen meer dan 110 ploegen uit heel het land bijeen in Baarn. De grofweg 600 deelnemers en 200 vrijwilligers worden hier verdeeld over vier sub-kampen. Tijdens het Pinksterweekend gaat de Elswoutgroep uiteraard weer voor het hoogst haalbare!