HEEMSKERK- Singer-songwriter Suus de Groot timmerde de afgelopen jaren flink aan de weg met haar band Sue the Night, en is nu druk met haar in maart geboren zoontje. Ze wilde graag weer zangles geven en nam contact op met Cultuurhuis Heemskerk, waar ze ook van 2009 tot 2017 les gaf. “Ik was heel blij dat ik terug kon komen! Het is een feest der herkenning met veel vertrouwde gezichten.” Suus was van jongs af aan al bezig met het schrijven van teksten. “Ik wilde eigenlijk schrijfster worden. Toen kwam ik bij mijn neef in de band, en dat vond ik zo leuk! Alles was ik deed, deed ik sowieso zingend, het was voor mij heel vanzelfsprekend.” Bij toeval belandde Suus op het Conservatorium. “Ik was met iemand mee en daar hoorden ze mij zingen. Ik werd uitgenodigd om auditie te doen, en tot mijn grote verbazing werd ik aangenomen. Ik zag mezelf helemaal niet als professioneel muzikant, ik deed het gewoon voor mijn plezier.”


Niets is te gek

Inmiddels geeft Suus al flink wat jaren les. Haar specialiteit is pop, rock en songwriting. Bij de inhoud van de lessen gaat ze in op wat past bij de leerling. “Ik kijk bij de eerste les wat een leerling nodig heeft. We kunnen het bijvoorbeeld heel technisch benaderen, en als een leerling liever op gevoel werkt, doen we dat. Als iemand het gaaf vindt om zichzelf te begeleiden, gaan we daarmee aan de slag. Dat kun je snel leren, bijvoorbeeld op gitaar of piano. Het is gewoon echt genieten als je jezelf kunt begeleiden. Het kan ook zijn dat iemand een mooie tekst heeft geschreven, maar niet weet hoe je daar een melodie bij maakt. Daar kan ik ook bij helpen. Iedereen kan schrijven, maar heel veel mensen zijn te streng voor zichzelf en doen het dan niet, of maken het niet af. Een lied is heel snel goed, of eigenlijk altijd, als het maar vanuit je hart komt. De invulling van mijn zangles is dus heel breed, we kunnen van alles doen in de les. Niets is mij te gek!”


Eureka-moment

“Het mooie aan lesgeven is het eureka-moment. Als leerlingen zichzelf verbazen met iets waarvan ze dachten dat ze het niet konden. Iemand die in het begin bijvoorbeeld heel zacht zingt, en dan met steeds meer volume durft te zingen. Een hoge noot die je steeds niet haalt, en die uiteindelijk tóch lukt. Dat is gaaf om te zien.” Leerlingen nemen de eerste les vaak een nummer mee wat ze fijn vinden, en soms zoekt Suus samen met de leerling een nummer uit. “We werken dan een paar weken aan een bepaald nummer. Dan kun je echt in de tekst en de melodie duiken. Zo kan het lied echt in je lijf komen te zitten.”

Emoties beter plaatsen

Suus merkt zelf hoe goed zingen voor haar is. “Het geeft mij een bepaalde focus. Ik ben van nature best onrustig. Als ik zing, vliegt mijn geest niet van hot naar her. Dan voel ik veel meer focus. Laatst waren er nog allerlei studies in het nieuws waaruit blijkt hoe gezond zingen voor je is. Het is goed voor je brein, je conditie en je kunt je emoties beter plaatsen. Zoals het goed is voor felle jongens om te gaan kickboksen, is het goed voor mensen die niet gemakkelijk hun emoties uiten om te gaan zingen. Het is positief voor je lichaam, geest en ziel. Ik had een paar jaar geleden een jongetje op les dat een beetje autistisch was, hij maakte in het begin helemaal geen oogcontact. Maar na een paar jaar les stond hij uit volle borst te zingen, stevig op twee benen met zijn borst vooruit. Dat is heel mooi om te zien.”


Het Cultuurhuis is erg blij dat Suus weer terug komt. Je kunt kennis met haar komen maken tijdens de open dag op zaterdag 14 september van 13.00 tot 16.00 uur in Cultuurhuis Heemskerk en een proeflesje bij haar afnemen of een afspraak maken voor een proefles. De zanglessen en songwriting starten na de zomervakantie. Meer info www.cultuurhuisheemskerk.nl of 0251 836003.