HAARLEM - We herkennen het allemaal wel, na een mooie zonnige dag kom je knalrood thuis. Op de Veerplas in Haarlem vind je daarom vanaf vandaag een slimme zonnebrandpaal. Deze geeft aan wanneer je moet smeren én geven gratis zonnebrandcrème.

Iets waar veel mensen namelijk nog niet bij stilstaan is de blijvende schade die verbranding van de huid oplevert. Dit blijkt dan ook wel uit de cijfers van het aantal huidkankerincidenten in Nederland. 20% van de Nederlanders ontwikkelt een vorm van huidkanker tijdens zijn leven. Daarom stelt DA dit jaar gratis zonnebrandcrème ter beschikking: “De zon is goed voor je gezondheid, maar te veel zon is schadelijk. Goede zonbescherming is dus van levensbelang. Bij DA willen we dat iedereen zicht goed voelt, en veilig en verantwoord genieten van de zon, hoort daar wat ons betreft zeker bij”

Terugdringen huidkanker

Huidkanker is met 52%, de meeste voorkomende kanker in Nederland. Het aantal diagnoses loopt hard op de afgelopen jaren, inmiddels zijn er meer dan 70.000 nieuwe jaarlijkse gevallen.

De grootste oorzaak is te lange blootstelling van de huid aan de zon. De oplossing is daarom vrij simpel: Smeren, kleren en weren. Met de DA-zonnebrandpaal wordt daar nu gehoor aangegeven.

Smeeradvies

Op de zonnebrandpaal word je geadviseerd of je wel of niet dient te smeren. Dit wordt gedaan op basis van hoe hoog de UV-index – het risico om te verbranden – op dat moment is.

Vanaf UV-Index 3 wordt insmeren belangrijk, na 25 minuten kan een onbeschermde huid al roodkleuren. In Nederland is dit vanaf ongeveer april tot en met september. Goed smeren dus!