HAARLEM - Onze stad is volop in ontwikkeling. Zo ook het centrum van Schalkwijk. Het centrum wordt een nieuw levendig stadshart met woningen, winkels, horeca en groen! De eerste fase van de vernieuwing is afgerond en dat vierden we donderdag 12 januari 2023 samen met de ontwikkelaar, ondernemers en voorbijgangers.

We begonnen met het eerste deel van het winkelcentrum. De veranderingen zijn al goed te zien. De winkels in de Casablancastraat en de nieuwe bioscoop trekken veel bezoekers.

Voorzitter van de VVE van het winkelcentrum, Helmich Weidema: “De vernieuwing is goed voor de omgeving en het hele winkelgebied en het is nog maar het begin. We kijken uit naar de vernieuwing straks bij het oude V&D-pand. Er komen veel woningen en voorzieningen bij. Maar we kijken ook uit naar de komst van de foodhal op het vernieuwde marktplein. Straks hoef je niet meer de fiets te pakken naar Haarlem Centrum, maar kun je in centrum Schalkwijk naast boodschappen doen en winkelen ook nog eten en drinken.”

Wonen in het nieuwe centrum

We hebben ook 158 appartementen in het nieuwe gebouw Californië gebouwd. Als gemeente vinden we het belangrijk dat er een plek is voor verschillende Haarlemmers. Daarom reserveerden we 36 woningen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze wonen hier begeleid via Stichting Philadelphia.

De vernieuwing van het winkelcentrum gaat in stappen. Zo is de vernieuwing van de Ceylonpoort aan de kop van de Amerikaweg met 162 woningen inmiddels gestart. In de tweede fase gaat de zuidkant van het centrum op de schop. Hier staan nu nog de oude panden van onder meer V&D, Blokker, D-Reizen en SportCity. Op deze plek komen 1.150 woningen. Het gaat om 7 woongebouwen met extra voorzieningen waaronder Bibliotheek Schalkwijk, een sportschool en horeca. Ook vernieuwen we de ruimte rondom de noordzijde van het Centrum Schalkwijk.

3 jaar bezig geweest

Wethouder Floor Roduner: “De vraag naar woningen is groot. Daarom willen we in Haarlem tot 2030 10.000 woningen bijbouwen, waarvan een groot deel in Schalkwijk. Ik ben heel blij dat in deze eerste fase veel woningzoekenden een passende woning hebben gevonden, in een buurt met volop voorzieningen. Het is mooi om te zien hoe de winkels en de bioscoop al volop worden gebruikt. We zijn 3 jaar bezig geweest met het eerste deel van het winkelcentrum en we gaan nog een hele tijd verder met de vernieuwing. Maar het begin is er, het wordt steeds levendiger."

Masterplan

Met de plannen die er nu zijn, is de vernieuwing van het Centrum Schalkwijk nog niet klaar. Voor de rest van het centrum, de totale winkelpassage en oude parkeergarage, werken we als gemeente aan een masterplan. Dat gaat over de verdere ontwikkeling van het centrum. Dit jaar start de participatie voor en inspraak over dit masterplan. Meer informatie over deze vernieuwing leest u op Ontwikkelzone Europaweg.