BEVERWIJK - Steeds meer lees je berichten over eenzaamheid, burn-outs en uitval in bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs. Het heeft de Stichting Fortpop Beverwijk reeds in 2020 doen beseffen dat de huidige situatie omtrent het Coronavirus vraagt om naar oplossingen te zoeken en te onderzoeken hoe wij zo snel mogelijk kunnen inspringen op de behoeftes van deze veranderde maatschappij op een manier waarbij dat kan.

Al bijna dertig jaar is het fort aan den Sint Aagtendijk de thuisbasis van Stichting Fortpop Beverwijk. ‘Het Muziekfort’ wordt geheel gerund door vrijwilligers. De Stichting draait sinds 1991 geheel zelfstandig en betaalt de huur en vaste lasten uit inkomsten door verhuur, evenementen en het faciliteren van de mogelijkheden welke het fort biedt. Ook onderhoudt de Stichting het fort uit deze inkomsten.

Een fort is niet altijd in een hokje te plaatsen, zo heeft het fort in Beverwijk vele functie's. Uiteraard is het als eerste een fort van de Stelling van Amsterdam, een Unesco Werelderfgoed monument met een rijke geschiedenis. Vanaf 1991 klinkt er ook muziek. Het fort heeft ook een maatschappelijke functie, biedt plek voor culturele activiteiten, recreatie en toerisme en is een "Stepping Stone" in het unieke, groene landschap. Het is vooral een prachtige plek, aan de rand van de stad, langs de snelweg en toch midden in de natuur.

Het fort is het afgelopen "Coronajaar" van grote waarde gebleken om een deel van de problemen die deze situatie met zich meebrengt te verzachten en/of een oplossing te bieden. Wij vinden het mooi om te zien, hoe een oud, bij de bouw al nutteloos gebouw, nu van onschatbare waarde kan zijn.

Normaal gesproken is de Stichting gewend haar eigen broek op te houden en de gemeenschap zo min mogelijk te kosten. De stichting is draagkrachtig genoeg gebleken in de 30 jaar dat het bestaat, zo is er een groot gedeelte zelf tot stand gebracht. In 2016 is het fort i.s.m. de Provincie Noord Holland, Stadsherstel Amsterdam en Landschap Noord Holland grotendeels in orde gemaakt om te behouden voor de toekomst. Door de hele situatie omtrent het Covid-19 virus kwamen de laatste aanpassingen die gemaakt zouden worden stil te liggen, omdat er nagenoeg geen extra inkomsten meer waren in 2020 en helemaal geen extra inkomsten in het eerste half jaar van 2021. Gelukkig wordt de stichting gesteund door verhuurder Stadsherstel Amsterdam, Landschap Noord Holland en de vele bands, de drummers en bierbrouwers die een ruimte in het fort huren.

Om niet stil te blijven zitten en ook het groen en de biodiversiteit op het fort te kunnen behouden en een plek te kunnen bieden voor iedereen die het nodig heeft, startte Stichting Fortpop Beverwijk onlangs een crowdfundactie. Dankzij de vele donaties en een prachtige donatie van het "Betrekken bij Groenfonds" en het platform "Groen Kapitaal" kunnen de vrijwilligers het dak op! Bedankt allemaal voor jullie support.

Op zaterdag 29 mei doen we mee met NL Doet en gaan we verder met het realiseren van het groene project waarbij we reeds gestart zijn met vertikuteren en divers groenonderhoud. Met de vrijwilligers gaan we verder met de andere groenwerkzaamheden om het fortterrein klaar te maken voor de zomer. Inmiddels hebben zich al genoeg vrijwilligers en kinderen hiervoor aangemeld.

Ook kan de stichting aan de slag met de museale functie van het fort. Dit fort heeft een aantal unieke verhalen te vertellen die binnen de Stelling van Amsterdam vrij bijzonder zijn. Onze rondleidingen zullen dan nog leuker worden voor iedereen. Belangrijk is dat kinderen het ook leuk en interessant zullen vinden. Dit project kan uitgevoerd worden mede door de mooie donatie van de Stichting Triarcus uit Heemskerk.

En nog een wens kunnen wij tot uitvoer brengen dankzij een donatie van het Kickstart Cultuurfonds. Om door te kunnen draaien op ons buitenpodium kunnen wij deze nu met een mooie vaste podiumtent overkappen. Zo kunnen wij weer bands laten optreden deze zomer. Op het andere podium komt een loungeplek bij de Ouessantschaapjes, waar genoten kan worden van de rust, maar kinderen ook kunnen spelen. Er wordt aangesloten bij de Waterlinie Kunstroutes met muziek op een aantal zondagen in juli en augustus. Het is uiteraard nog even afwachten of het allemaal door kan gaan.

Op deze unieke plek in Beverwijk wil de stichting de lokale gemeenschap ondersteunen door te faciliteren en activiteiten (mede) te organiseren die de effecten van de Coronacrisis verzachten. Wij ontvangen op het fort vele bezoekers en jagen daarmee de lokale economie, toerisme en cultuur aan.

Verder ondersteunen wij, door te faciliteren, allerlei culturele organisaties, maatschappelijke organisaties, stichtingen en andere verenigingen om werkwijzen en activiteiten opnieuw te herstellen, te vernieuwen en aan te passen aan de veranderende omstandigheden als gevolg van de coronacrisis;
Het fort gaat met haar tijd mee, maar er is één ding wat altijd hetzelfde blijft: het is een centrum voor muziek in de ruimste zin van het woord, en iedereen die geïnteresseerd is in cultuur, natuur en historie is er welkom. Jaarlijks komen er zo’n 20.000 bezoekers uit het hele land naar het fort dankzij o.a. de vele rondleidingen en lesprogramma’s voor het onderwijs.

Hopelijk zal de RIVM regelgeving het toelaten om samen met jullie deze prachtige projecten te realiseren en komt er ook weer muziek uit het fort. We kijken er naar uit om bands weer in onze oefenruimtes te ontvangen en op onze podia te zien en horen optreden waarbij iedereen kan komen genieten van de muziek, het prachtige, groene eiland, het mooie uitzicht, kinderen kunnen komen spelen of op Fortensafari kunnen gaan met de schaapjes langs de wandelroute. Vanaf het dak is er een prachtig uitzicht op de skyline van Beverwijk.

Wanneer de regels versoepelen zal het fort in de weekenden te bezoeken zijn voor rondleidingen in en om het fort en kunnen er weer ruimtes gehuurd worden voor allerlei activiteiten. De oefenruimtes zullen gehuurd kunnen worden op dinsdag t/m donderdagavond van 19.30-22.30 en op zaterdag- en zondagmiddag. Voor andere doeleinden kan er een afspraak gemaakt worden. Scholen uit die IJmond die stageplekken zoeken of een leuk uitje willen doen in eigen omgeving kunnen ook contact met ons opnemen.

Meer info via de website van het Muziekfort http://www.muziekfort.nl/ of volg ons op Facebook