HAARLEM - Het Dolhuys I museum van de geest in Haarlem heeft een schenking van 700.000 euro ontvangen van de BankGiro Loterij. ‘’Als enige museale organisatie in Nederland combineert Het Dolhuys zorg, kunst, cultuur en de diversiteit van de geest. Het museum levert daarmee een belangrijke bijdrage aan een inclusieve samenleving’’, aldus de BankGiro Loterij.

Directeur Hans Looijen is zeer verheugd met de gift die het museum onder meer gaat inzetten voor de nieuwe presentatie van het Dolhuys. ‘’Dit is geweldig. We willen ons publiek vooral de veerkracht en het wonder van de geest laten zien. In onze nieuwe presentatie komen cultuur en zorg samen. Met deze fantastische gift van de BankGiro Loterij zijn wij in de gelegenheid om dit zichtbaar te maken.’’ Het is de grootste bijdrage die het Dolhuys ooit heeft gekregen.

Het Dolhuys is gevestigd in het voormalig dol, pest- en leprooshuis van Haarlem en bestaat dit jaar 700 jaar. Het pand heeft jarenlang onderdak geboden aan mensen die buiten de maatschappij vielen. Vanwege noodzakelijk onderhoud wordt het monumentale gebouw de komende jaren ingrijpend gerenoveerd. Het gerenommeerde ontwerpbureau Kossmann. DeJong zal de nieuwe inhoudelijke presentatie van het museum vormgeven.

De BankGiro Loterij vindt het belangrijk dat het museum straks klaar is voor een tweede leven. De schenking aan het Dolhuys in Haarlem werd gisteren bekendgemaakt, tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij. Schenkingen van de BankGiro Loterij zijn bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek.