BEVERWIJK - Onlangs is Museum Kennemerland vereerd met een mooie subsidie van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation in het kader van de regeling ‘De kracht van de vaste collectie’. De subsidie is voor een kleine presentatie met als werktitel ‘De Nieuwe Kunst’. Dit project is een samenwerking van Jannie Polak (kunsthistorica Museum Kennemerland), Jasmijn Wester en Calvin Kooiman (Studio JAS & CAL) en Annelies Kwaak. De laatste drie zijn kunstenaars bij Studio O, broedplaats van creatief ondernemers in Beverwijk.

Met deze subsidie kan het museum in de voormalige burgemeesterskamer haar kerncollecties van Kinheim tapijten en het Velser Aardewerk in sterke samenhang en als een goed verhaal over het voetlicht brengen. Met deze presentatie toont het museum de vernieuwingen die rond 1900 ontstaan in de Nederlandse kunstnijverheid en architectuur: de Nieuwe Kunst. Beide bedrijven, Handtapijtknoperij Kinheim en de Potterij Kennemerland, zijn begin 20ste eeuw gevestigd in Beverwijk. Ze werkten met vooraanstaande ontwerpers vanuit waarden als eerlijk materiaalgebruik, bruikbaarheid en helder kleurgebruik. Motieven werden ontleend aan de natuur en abstracte/geometrische ontwerpen.

De geselecteerde objecten vertonen overeenkomsten en samenhang in stijl en uitvoering. Het geheel wordt voorzien van informatie over de tijdgeest. De drie kunstenaars van Studio O denken mee over inrichting en vormgeving en maken reflectief werk dat in de presentatie
verweven wordt. De presentatie wordt begin oktober opengesteld voor het publiek.

Met deze regeling wil de Vereniging Rembrandt samen met de Turing Foundation iets extra’s doen nu de museale wereld zo hard wordt getroffen door de coronacrisis. In deze tijd met geen of heel weinig bezoekers en tentoonstellingen die voortijdig moesten worden gesloten of uitgesteld, is het een troostende gedachte dat de vaste collectie van het museum op ons wacht. Die verzamelingen vormen het kloppende hart van de musea.

Voor meer informatie: Teatske de Jong, bestuurslid/projectleider
t.dejong@museumkennemerland, 06-51603372