HAARLEM - Hoe vraag je zorgtoeslag aan, maak je een afspraak bij de gemeente of meld je je aan voor een inburgeringsexamen bij DUO? Vanaf 10 september kun je met vragen over overheidswebsites terecht in de Bibliotheek Haarlem Noord (Planetenlaan 170) en de Bibliotheek Haarlem Schalkwijk (Fie Carelsenplein 2). Je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek en het is niet nodig van tevoren een afspraak te maken. Er is tijdens openingstijden van de genoemde Bibliotheken altijd iemand aanwezig om je te helpen met je vragen over de digitale overheid.


Contact met de overheid verloopt tegenwoordig vaak digitaal. Veel mensen willen zelf hun zaken met de overheid regelen, maar missen hiervoor de nodige digitale vaardigheden. Om die reden werkt een groot aantal overheidsinstellingen* samen met openbare bibliotheken. Bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) kunnen burgers persoonlijke hulp krijgen bij het digitaal regelen van zaken op websites van de overheid. Medewerkers van de Bibliotheek kijken mee bij het navigeren op de sites en zorgen er uiteraard voor dat persoonlijke gegevens beschermd worden. Als iemand behoefte heeft aan meer hulp of persoonlijke hulp na het inloggen met DigiD, verwijst de medewerker door naar de juiste organisatie.

Waar en wanneer kan ik terecht bij het IDO?
Adres Dag Tijd De Bibliotheek Haarlem Noord, Planetenlaan 170 Maandag Dinsdag t/m vrijdag 13:30 – 17:30 uur 10:00 – 17:30 uur De Bibliotheek Haarlem Schalkwijk, Fie Carelsenplein 2 Maandag en donderdag Dinsdag, woensdag en vrijdag 13:30 – 17:30 uur 10:00 – 17:30 uur

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland heeft door de corona-uitbraak aangepaste openingstijden. Kijk voor de actuele openingsuren op www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

De start van het IDO is in deze twee vestigingen van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. De service wordt in de loop van 2021 ook aangeboden in andere Bibliotheekvestigingen.

*De Belastingdienst, UWV, SVB, CAK, CIZ, CBR, RDW, CJIB, LBIO en Raad voor Rechtsbijstand.