HAARLEM - Afgelopen woensdag was het precies een jaar geleden dat het buurtinitiatief Pilot Teyerplein begon met activiteiten op het Teylerplein. Al een jaar lang geniet de buurt wekelijks van gratis activiteiten voor jong en oud. En allemaal gedragen door een groep jonge ouders uit de buurt.

Ontmoeten in een gezonde sociale buurt
Iedere woensdagochtend wordt er voorgelezen door Winston Brandon, muziek gemaakt door Lilian Dijkema en koffie geschonken door Jasper de Jong. Waar dit vorig jaar begon met een handjevol peuters, stroomt het plein nu wekelijks vol met tientallen ouders en verzorgers. Maar de enthousiaste bewoners van het Buurtinitiatief hebben nog veel van de grond gekregen. Zo is er tijdens de vakanties sport en spel voor de oudere kinderen met studenten van Inholland, was er een rommelmarkt op Koningsdag, werden er oliebollen uitgedeeld rond Oud&Nieuw, wordt er samen gevoetbald en is er bootcamp op zondagochtend.

Behalve met plezier buiten zijn, elkaar ontmoeten en samen spelen is er ook gezorgd dat er wekelijks verse groente- en fruitpakketten in de wijk worden afgeleverd door ProeVkantoor. Zo kunnen Haarlemmers wekelijks hun pakket ophalen bij Coconut Trees in de Amsterdamstraat.

Toekomst van het plein
Het plein ligt centraal in de Amsterdamse Buurt en staat bekend om overlast, vervuiling en een versteend karakter. Het Buurtiniatitief laat succesvol zien dat er behoefte is aan een ander soort invulling en karakter. Sinds de activiteiten zie het plein opbloeien. De gemeente is nu bezig met een plan om het plein volgend jaar grondig aan te pakken. Stenen eruit en groen erin! Zodat jong en oud ervan kan blijven genieten en buiten spelen weer aantrekkelijk wordt en blijft voor iedereen.

Pilot Teylerplein
Een groep buurtbewoners uit de Amsterdamse Buurt heeft met toestemming van de gemeente de ruimte gekregen om op het Teylerplein activiteiten te organiseren. De activiteiten zijn voor iedereen gratis toegankelijk en zorgen voor sociale binding in de wijk.

Aanvankelijk mocht de groep drie maanden een pilot draaien, maar al gauw bleek het een groot succes! De activiteiten worden gedragen door buurtbewoners en financieel mogelijk gemaakt door een kleine bijdrage van de gemeente.

Meer weten? www.instagram.com/pilot_teylerplein