WIJK AAN ZEE - Het weekend van 4 en 5 maart staat voor café De Zon weer in het teken van de Ierse blues gitarist Rory Gallagher. De kaarten voor deze 23ste editie waren binnen een week uitverkocht. De vaste groep bezoekers popelt om elkaar na 2 jaar weer te zien, omdat de editie van 2021 niet door mocht gaan. Zoals te doen gebruikelijk is er op de zondag ook weer een afterparty. Wat dit jaar anders is, is dat die party ook in café De Zon in Wijk aan Zee wordt gehouden. Logistiek is dat voor de organisatie handiger, maar ook voor de bezoekers van de Tribute die over het algemeen in hotels in de badplaats logeren. Twee regionale bands zullen er op het podium komen: Double Dutch Blues Project en Bintangs!

DDBP is een project opgezet door mondharp speler Hans Duyn. Reden was een band samen te stellen voor een bluesfestival in Ierland. DDBP heeft in 2007 uiteindelijk 2 maal een tour door Ierland kunnen doen. En daarnaast gewoon doorgegaan als band en in de regio vele optredens mogen verzorgen. Zanger Jan van Bodegraven was na een tiental bezoeken echter zo verknocht geworden aan Ierland dat hij met zijn partner in 2017 besloot daarheen te emigreren om een Bed and Breakfast te runnen. Hij bleef in maart wel terugkomen voor de Rory Gallagher Tribute en in september voor optredens tijdens Alkmaar Blues Express. Na het overlijden van bassist Dave Bos leek het helemaal einde verhaal voor het project. Echter, een vervangende bassist met dezelfde initialen, Dave Burns, werd bereid gevonden incidenteel in te vallen in het project. Dave komt oorspronkelijk uit Engeland en kwam regelmatig naar Nederland met de bands Sinnerboy en Tony Dowler and the Hellhounds. Dave is inmiddels getrouwd met een Heemskerkse en is dus een blijvertje. Jan van Bodegraven is inmiddels terug op het Europese vaste land. Hij runt nu een camping in Frankrijk. Dat maakt het makkelijker om naar Nederland te komen. Dus speciaal voor dit weekend legt hij de 1050 km af voor Rory en DDBP. Verder in de band de oudgedienden Gino van der Spree op drums, Rob Verkerk op gitaar en de eerder genoemde Hans Duyn op de mondharmonica.

Wat kan er nog van Bintangs gezegd worden? De afgelopen maanden stonden de muziekbladen en kranten vol van nieuws over de band van Frank Kraaijeveld. Met de nieuwe bezetting werd de CD "These Hands" uitgebracht en Frank liet ons middels zijn boek 'Be Frank' zijn geschiedenis als mede-oprichter, zanger en bassist van de band zien. Met veel foto's, feiten en anekdotes een must have voor de muziekliefhebber. De tour staat in het kader van het 60 jarige bestaan van de band. Er zijn in die 60 jaar vele bezetting wisselingen geweest, maar wat bleef is de rauwe Rhythm and Blues, aangedreven door Frank zijn rauwe stem en knorrende Dynelectro bas. Terug achter de drums is Burt van de Mey, die in 2004 mede wegens vertrek van andere leden ook de band verliet. Toen Frank er in 2017 voor stond een nieuwe bezetting samen te stellen was de keuze niet moeilijk, die viel gelijk op Burt. Burt speelde toch al incidenteel mee in Bintangs Oertrax, met daarin ook gitarist Marco Nicolai, die zijn Trembling Highburys had ontbonden. Marco speelde ook als duo met Frank en hij schrijft mooie nummers die nu in de Bintangs stijl geheel in de lijn passen. Roadie Dagomar Jansen (zoon van de allereerste Bintangs-drummer Jimmy Jansen) verleende in de vorige bezetting algemene assistentie met achtergrondzang en percussie. In 2007 vond Jan Wijte het na ruim 40 jaar welletjes en ging in Frankrijk wonen. Daarop werd Dagomar Jansen tot volwaardig bandlid gepromoveerd. Naast de tweede stem neemt Dagomar ook het mondorgel, de slaggitaar en lapsteel voor zijn rekening.

De keuze om Bintangs op de afterparty te laten spelen is niet zomaar. Frank heeft met Bintangs en Binberg enkele malen het podium gedeeld met Rory Gallagher. Frank zegt hierover:"De eerste ontmoeting met Rory Gallagher was ergens in 1970. De Bintangs hadden dat jaar twee grote hits met Riding on the L&N en Travelling in the USA. We deden een festival in Utrecht. Vóór ons speelde een band die The Taste heette, met een voor ons onbekende grandioze gitarist-zanger met de naam Rory Gallagher. We stonden perplex, wat een power. In 1973 zag ik Rory weer op een enorm tweedaags festival in Voorburg. Daar speelden The Eagles, Ry Cooder, The Who, Rod Stewart and the Faces en nog veel meer bands. Rory speelde met zijn eigen band de hele tent plat!! In 1985 speelden we met Binberg in Didam op een festival met Dr. Feelgood en Rory Gallagher. Ook hier was het weer een spektakel. Dus de Bintangs, met Dagomar, Marco, Burt en ik zijn extra gemotiveerd als we de afterparty voor jullie doen!

Kaarten van 12,50 zijn te verkrijgen inCafé De Zon, Voorstraat 54, 1949 BJ Wijk aan Zee enMono's Platen en CD's, Jan van Scorelstraat 50, 1961 EX HeemskerkOp 6 maart gaat De Zon om 15.00 uur open en DDBP start om 15.30 uur, Bintangs om 17.00 uur.