ZUID KENNEMERLAND - Tot 6 januari 2019 is de tentoonstelling over Leonardo da Vinci te bezoeken in het Teylers Museum. De tentoonstelling bevat meer dan 30 originele tekeningen van de Italiaanse meester. Deze tekeningen komen uit internationale collecties. Michiel Plomp is hoofdconservator van de kunstverzameling van Teylers Museum. Donderdag 8 november verzorgt hij van 20:00 – 21:30 uur een lezing over de lange weg die is afgelegd om de collectie te verzamelen. De lezing vindt plaats in de Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32 in Haarlem. De toegangsprijs bedraagt € 5,-; niet-leden betalen € 7,50. Reserveer je kaartje online via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl


Italiaanse meesters
Het Teylers heeft zelf geen originele Leonardo’s in de collectie. Het museum bezit wel een grote hoeveelheid Italiaanse meesters en navolgers van Leonardo da Vinci. Na grote tentoonstellingen over Rafaël en Michelangelo mocht Leonardo da Vinci natuurlijk niet ontbreken. In de tentoonstelling is vooral de gave van Leonardo da Vinci te zien om emotie en expressie van de mens vast te leggen. De Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal zijn hier prachtige voorbeelden van. Maar in zijn schetsen en voorstudies zie je pas echt goed dat Leonardo zijn tijd ver vooruit was. Hij maakte portretten van echte mensen, met echte gevoelens.

Michiel Plomp
Michiel Plomp is sinds 2006 hoofdconservator van de kunstcollectie in Teylers Museum. Hij studeerde kunstgeschiedenis met specialisme tekenkunst aan de Universiteit Utrecht. Michiel Plomp werkte mee aan grote tentoonstellingen zoals die over het werk van Anton Mauve (2008), Rafaël (2012) en Watteau (2017).

Donderdag 8 november | 20:00 – 21:30 uur | € 5,- / € 7,50 (niet leden)
de Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32 in Haarlem