BEVERWIJK - Veel Nederlanders willen aan de slag met het verduurzamen van hun huis. Om hen op weg te helpen, organiseert De Nationale Duurzame Huizen Route samen met gemeente Beverwijk online thematours. Inwoners kunnen zich inschrijven voor een videogesprek met een huiseigenaar die al ervaring heeft met bijvoorbeeld isolatie, een warmtepomp, zonnepanelen of kleine energiebesparende maatregelen.

Een groep enthousiaste huiseigenaren heeft al actie ondernomen en haar huis verduurzaamd. Dat roept vragen op: hoe kan een particulier dit het beste aanpakken, binnen een redelijk budget en op een manier die bij hem past? Veertig ervaren huiseigenaren geven een kijkje achter de schermen. In één uur tijd nemen zij geïnteresseerden mee in hun proces, de financiering en drempels om te overbruggen.

Van een oude kaaswinkel tot duurzame woning
Eén van deze huiseigenaren is Tineke Hopman uit Beverwijk. Zij hoopt dat mensen door haar thematour op zoek gaan naar mogelijkheden: “ Ik denk dat je oude huizen vaak heel goed in eer kunt herstellen, maar wel op een duurzame manier en gericht op de toekomst. Zelf heb ik een pand verbouwd wat klaar was voor de sloop, maar wat op een interessante plek stond. Daarmee hoop ik mensen te inspireren: kijk eens door die oude huisjes heen!”

Schrijf je in voor een online thematour
Ontdek wat jij kunt doen en schrijf je gratis in voor één van de online thematours. De onderwerpen lopen uiteen van stap-voor-stap verduurzamen, isoleren, tot het bouwen van een tiny house of passiefhuis. Een compleet overzicht van alle videogesprekken is te vinden op www.duurzamehuizenroute.nl/thematours.