HAARLEM - De tentoonstelling ‘Bernard’ is de eerste expositie in een reeks, gecureerd door fotograaf Koos Breukel. De beelden in deze expositie zijn gefotografeerd door Milan Gies en maken deel uit van de serie ‘Bernard’, een goede vriend van Gies, geportretteerd in verschillende fases van zijn leven, ook nu hij steeds vaker worstelt met het leven. Gies: ‘Hij lijkt steeds meer op te schuiven naar de donkere kant van de kunst, daar waar wij elkaar ooit vonden.’ De serie gaat over een menselijke zoektocht: het diepe verlangen om iemand te blijven zien en kennen. De expositie is de eerste van een reeks wissel exposities die Museum van de Geest de komende jaren in Haarlem presenteert.

Over de fotograaf Milan Gies

Milan Gies (1977) is fotograaf, werkzaam en woonachtig in Amsterdam. Zijn werk bestaat voornamelijk uit portretstudies en sculpturale studies. Hij is gefascineerd door ‘het verhalende lichaam’, de manier waarop ervaringen, pijn en complexiteit hun sporen nalaten. In 2022 was zijn serie ‘Composition’, te zien als onderdeel van de groepstentoonstelling ‘Rauw’ in Museum Het Rembrandthuis te Amsterdam.

Over curator Koos Breukel
Koos Breukel (1962) opereert aan de top van de Nederlandse portretfotografie. In zijn carrière fotografeerde hij uiteenlopende personen. Van studenten, schrijvers, zeilers en zijn zoon tot kunstenaars, transgenders, politici en leden van het Koninklijk Huis. Ook werkt Breukel regelmatig mee aan humane projecten. Zijn focus is het maken van eerlijke, rauwe, portretten van mensen.

Museum van de Geest
Museum van de Geest is gefascineerd door het kunstwerk tussen je oren. Want niets is zo divers, uniek, krachtig en tegelijkertijd zo kwetsbaar als de menselijke geest. Het museum maakt met kunst- en cultuurprogramma’s mentale gezondheid en neurodiversiteit bespreekbaar. In onze vestiging Haarlem, het monumentale Dolhuys, zie je verschillende kunstwerken die je aan het denken zetten over stigma’s en het belang van mentale gezondheid. Wat is normaal en wat is raar? Moeten wij als mens veranderen, of moeten we onze ideeën over raar en normaal veranderen?

De tentoonstelling is te bezoeken vanaf 1 maart 2023 tot en met 28 mei 2023.