WIJK AAN ZEE - Enkele beelden in het beeldenpark 'Een Zee van Staal' zijn ontsierd door graffiti. Er zijn zogeheten tags aangebracht op de reusachtige kunstwerken langs de Reyndersweg. Met een tag laat iemand zijn handtekening achter.


"Heel vervelend dat dit is gebeurd", zegt Bert Maas, voorzitter van Een Zee van Staal. "Het zijn prachtige beelden die we netjes proberen te houden." De tags 'NRSL' verwijzen naar zich hooligans noemende supporters die zijn verbonden aan Ruch Chorzov, een Poolse voetbalclub.

Niet stigmatiseren
In Wijk aan Zee verblijven veel Poolse arbeidsmigranten. "Het zit er dus in dat het van hen afkomstig is. Waarmee ik niks wil zeggen over Polen. Ik wil niet stigmatiseren. We kunnen het prima met elkaar vinden hier in het dorp. Maar er zijn er dus kennelijk een paar die dit soort dingen doen."


Maas heeft de gemeente ingeseind. Hij hoopt er op dat die de beelden op professionele wijze kan schoonmaken. "We hebben het na eerdere bekladdingen wel eens zelf gedaan met een borstel en een sopje maar dat is niet afdoende. Het moet professioneel gebeuren." De gemeente Beverwijk heeft nog niet gereageerd.