VELSERBROEK - Afgelopen maandag is de ‘Week van de Opvoeding’ begonnen. Anke van der Bor, eigenaar van Coachpraktijk ‘Pentakel voor ouders met een temperamentvol kind’ wil deze week extra aandacht vragen voor de druk die ouders momenteel ervaren. “Deze Corona-tijd kan een enorme impact hebben op kinderen en de gezinsdynamiek. De druk die ouders soms ervaren is enorm.”

Het afgelopen half jaar hebben kinderen en gezinnen meerdere keren moeten schakelen naar een nieuw dagelijks ritme. Ineens zaten kinderen thuis met hun ouders, toen halve of een deel van de dagen naar school, dan vakantie, nu weer ‘gewoon’ naar school, maar nog wel met alle maatregelen. En dit terwijl kinderen (en ook veel ouders) gebaat zijn bij regelmaat en duidelijkheid.

“Met name bij kinderen die wat gevoeliger zijn en/of een sterk temperament hebben, kan dit een grote invloed hebben op hun gedrag. Boze buien of juist terugtrekken in je schulp”, legt Anke uit. “Dan als ouder rustig blijven en een fijne sfeer in het gezin houden, is een hele kluif”.

Ouders komen bij Pentakel coaching, omdat zij hun kind willen helpen met zijn of haar (heftige) emoties of omdat de sfeer in hun gezin niet is zoals zij willen. Bijvoorbeeld als er veel ruzie is onderling. Anke helpt de ouders, om daarmee de kinderen te helpen.

“Elke ouder wil het beste voor zijn kind en heeft daar heel veel voor over. Alleen zit je er vaak zelf zo middenin dat je niet meer goed ziet wat je nog anders zou kunnen doen om je kind te helpen en de situatie te verbeteren. Ik zie dat ouders, met name moeders, veel twijfelen en zich zorgen maken of ze het wel goed doen. Het is mijn missie om die twijfels en onzekerheid weg te nemen en ouders te helpen om (weer) vanuit (zelf)vertrouwen en liefdevol contact op te voeden.”

Anke hoopt dat er door de aandacht die er deze week voor het thema opvoeden is, meer ouders die met twijfels of zorgen zitten, in actie komen. Die niet afwachten in de hoop dat het vanzelf beter gaat, maar die nu de stap gaan zetten om op een zelfverzekerde manier naar zichzelf als opvoeder te kijken én -daarmee- hun kind écht te helpen.
Anke geeft workshops en (gratis) lezingen over boosheid bij kinderen. Meer weten? Kijk op www.pentakelopvoedcoaching.nl