HAARLEM - Op donderdag 6 april 2023 komt de 'auto van de toekomst' naar het provinciehuis in Haarlem. Studenten van de TU Eindhoven ontwikkelden een elektrische auto Zem, wat staat voor Zero Emission Mobility. Deze duurzame auto is grotendeels gemaakt van 3D geprinte onderdelen, rijdt op zonne-energie en heeft een filter waarmee CO2 uit de lucht gehaald kan worden. De provincie juicht innovaties zoals Zem toe, omdat het de CO2-uitstoot vermindert en daarmee bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen én het leefbaar houden van Noord-Holland.


Versnellen inzet slimme technieken

De studenten die auto Zem ontwikkelden hebben als doel om verduurzaming van de autobranche te bevorderen en roepen autofabrikanten op de gebruikte techniek toe te passen. De provincie onderschrijft dit belang en nodigt partijen uit haar netwerk uit, die dit proces kunnen versnellen.


Slim, schoon en veilig reizen

Het is nu al druk op de Noord-Hollandse wegen en er komen veel woningen bij. Als we ons reisgedrag niet veranderen betekent dat 40% meer verkeer met niet alleen meer files tot gevolg, ook de CO2-uitstoot neemt verder toe. De provincie Noord-Holland stimuleert mensen zoveel mogelijk slim, schoon en veilig te reizen. Dat betekent bij voorkeur lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer naar plaats van bestemming. Ook voertuigen worden steeds schoner, maar zijn nog lang niet allemaal CO2 neutraal. Personenauto's zijn verantwoordelijk voor de meeste uitstoot van alle transporten. Met de slimme techniek kan het filter in auto Zem jaarlijks 2 kilogram uit de lucht halen. Dat staat gelijk aan 10% van wat een boom kan opvangen in een jaar.


Meer informatie

Met vragen kunnen geïnteresseerden contact opnemen met het servicepunt van de provincie, bereikbaar op 0800- 0200600 (gratis) of per mail: servicepunt@noord-holland.nl. Op de hoogte blijven van wat de provincie doet op het gebied van Smart Mobility? Kijk dan op de pagina Smart Mobility of volg Smart Mobility in Noord-Holland op LinkedIn.