HAARLEM - Per 1 november 2025 treedt Anne van Lienden aan als de nieuwe directeur van Verwey Museum Haarlem. Zij volgt hiermee Laura van der Wijden op, die eind oktober na veertien jaar afscheid neemt. Met Van Liendens aanstelling begint een nieuw hoofdstuk voor het stadsmuseum van Haarlem, waarbij haar brede ervaring, lokale betrokkenheid en scherpe visie een stevige basis vormen om het museum verder te versterken.


Van Lienden: “Ik kijk ernaar uit om de positie van Verwey Museum Haarlem als het stadsmuseum van Haarlem verder uit te bouwen, met haar historische én artistieke profiel. Voor mij is Verwey Museum Haarlem de onmisbare plek waar de rijke geschiedenis én beeldende kunst uit Haarlem en omgeving levend blijven en inspiratie bieden aan een divers publiek. Ik heb veel zin om samen met het betrokken team van medewerkers en vrijwilligers aansprekende tentoonstellingen en activiteiten te organiseren, van en voor alle Haarlemmers en bezoekers van deze mooie stad en de regio Zuid-Kennemerland.”

Anne van Lienden (Den Haag, 1978) is sinds 2010 werkzaam als conservator bij Singer Laren, waar zij vele tentoonstellingen heeft samengesteld op het gebied van (inter)nationale moderne en hedendaagse beeldende kunst. Na haar studies Kunstgeschiedenis en Museologie aan de Universiteit van Amsterdam begon ze haar loopbaan in de museumwereld in 2005 als conservator bij het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek. De fascinatie voor kunst en erfgoed loopt als een rode draad door haar leven. Geboren in Den Haag, maar inmiddels al twintig jaar woonachtig in Haarlem en Zuid-Kennemerland, voelt zij zich sterk verbonden met de regio.

De raad van toezicht is bijzonder ingenomen met haar komst als nieuwe directeur: “Zij heeft als conservator in Singer Laren een heel ruime en brede museumervaring opgedaan. Haar concrete ideeën, zowel voor tentoonstellingen als over de organisatie en het financiële draagvlak, beloven veel voor de toekomst. Ze heeft een grote passie voor kunst en erfgoed, de twee pijlers van het museum. Daarnaast is ze al een aantal jaren sterk betrokken bij het culturele veld van Haarlem als lid van de adviescommissie van het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem en heeft hier ook een netwerk opgebouwd. We zijn ervan overtuigd met haar komst iemand te krijgen die het museum de komende jaren kan consolideren en nog verder vooruit kan helpen.”

Afscheid Laura van der Wijden

Toen Van der Wijden aantrad in 2011, heette het museum nog Historisch Museum Haarlem en was het een kleine instelling. Inmiddels is het museum uitgegroeid tot een volwaardige culturele instelling met een stevige positie in Haarlem. Met de uitbreiding naar de eerste verdieping en de samenwerking met Stichting Kees Verwey werd een nieuw fundament voor de toekomst gelegd. Het museum organiseerde onder haar leiding succesvolle tentoonstellingen, zoals De Haarlemse jaren van Anton Heyboer, Thé Tjong-Khing – 90 jaar jong en Dicht bij Mari Andriessen. De laatste twee trokken in 2023 samen 28.000 bezoekers.
De expositie Vrouwelijke Turkse pioniers heeft niet alleen nieuwe doelgroepen bereikt, maar ook geleid tot een mobiele versie die ruim een jaar door Turkije gereisd heeft. Met de historische opstelling Allemaal Haarlemmers werd bovendien een belangrijke professionaliseringsslag gemaakt. Van der Wijden benadrukt dat dit succes mede te danken is aan haar collega’s en de vele vrijwilligers.

Haar afscheidstentoonstelling 125 jaar Kees Verwey: Streken van een meester, die bestaat uit drie deeltentoonstellingen over het leven, werk én de inspiratiebronnen van Verwey, is nog tot eind 2025 te zien.